Ponedeljek, 01 junij 2020
Iskanje

Zavest o pogubnosti vseh vojn

V Borštu odkrili obeležje v spomin na padle vaščane v prvi svetovni vojni

Boršt |
11. jun. 2019 | 16:54
Dark Theme

»Ko danes odkrivamo obeležje našim padlim v veliki vojni, da jim končno dodelimo primerno mesto v našem zgodovinskem spominu, je prav, da tega ne storimo samo iz čuta dolžnosti do preminulih. Storimo to tudi z zavestjo o pomenu Velike vojne in o pogubnosti vseh vojn.« Tudi s temi besedami je preteklega 9. junija v Borštu zgodovinar Aleksej Kalc nagovoril navzoče krajane Boršta, Zabrežca in Jezera, zbrane na slovesnosti ob odkritju plošče v spomin na padle krajane v prvi svetovni vojni. Ploščo, izdelano po načrtu geometra Samuela Corbatta in ki nosi imena 14 padlih domačinov - Ivana Čača, Antona Zobca, Mihaela Žerjala, Vincenca Bonete, Jožefa Hervata, Mihaela Žerjala, Gregorja Zobca, Luke Čača, Angela Kraževca, Antona Petarosa, Antona Petarosa, Ivana Bonete, Andreja Žerjala in Lovrenca Kosmača - je dala postaviti Srenja Boršt v sodelovanju z Občino Dolina in domačim Slovenskim kulturnim društvom Slovenec.

Na svečanosti, ki jo je obogatil nastop Pihalnega orkestra Ricmanje in Mešanega pevskega zbora Slovenec-Slavec iz Boršta in Ricmanj, je bil slavnostni govornik že omenjeni Aleksej Kalc, ki je v svojem nastopu med drugim opozoril, kako je bila prva svetovna vojna velika prelomnica v svetovni zgodovini, saj se je z njo na brutalen način končalo obdobje vsestranskega razvoja na vseh področjih človeškega življenja in delovanja, sledile pa so ji tudi globoke spremembe, saj zaradi uveljavitve nacionalnih držav oz. nacionalnega koncepta državljanstva narodne manjšine postale nezaželeni tujki, v evropski družbi pa so našla plodna tla nedemokratična gibanja, avtoritativne oblike oblasti vse do totalitarnih režimov, kakršna sta bila italijanski fašizem in nemški nacizem. Ob poudarku na potrebi po zavedanju vsega tega je govornik poudaril, da zgodovina velja za učiteljico življenja, žal pa ima »vselej mnogo slabih učencev, ki se od nje ne marajo ničesar naučiti. Kot državljani in v imenu človeka ter njegovega dostojanstva smo dolžni prispevati, da stališča slabih učencev ne prevladajo,« je opozoril Kalc.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo