Sobota, 13 avgust 2022
Iskanje

»Zavestno in ponosno stopati po njihovi poti«

Ob 70-letnici postavitve spomenika padlim v NOB je v nedeljo v Srenjski hiši potekala spominska svečanost

Boršt |
4. nov. 2019 | 16:44
Dark Theme

Vasi Boršt in Zabrežec sta v velikem boju za osvoboditev izpod nacifašistične tiranije plačali visok krvni davek. 69 vaščanov je bilo aktivnih borcev v vrstah NOV Jugoslavije, od teh jih je v boju za svobodo padlo 27, 56 je bilo aktivistk in aktivistov, od teh so fašisti ujeli 34, 13 se jih ni nikoli vrnilo iz zaporov ali internacije. Štirideseterici junakov je bil pred sedemdesetimi leti na pokopališču v Borštu postavljen spomenik.

Njihovo žrtev so ob visokem jubileju na pobudo SKD Slovenec in VZPI-ANPI iz Boršta in Zabrežca svečano obeležili v nedeljo s slovesnostjo v Srenjski hiši v Borštu. Kislo vreme namreč ni dovolilo, da bi se jim poklonili na pokopališču, program pa kljub temu ni doživel sprememb - celo vence so zastopniki združenj in strank ob častni straži skavtov SZSO in tabornikov RMV položili k fotografiji padlih junakov.

Da je bila vas prežeta z antifašističnim duhom in narodno zavestjo, je opozoril slavnostni govornik, zgodovinar Milan Pahor. Kar nekaj domačinov je bilo namreč članov tajne organizacije Borba v letih 1927-1930, tako da je vse do izbruha vojne v vasi tlela iskra upora. Pahor je izčrpno orisal vojno obdobje v Borštu in se nekoliko dlje zaustavil pri partizanski šoli v vasi, ki je nastala oktobra 1943. Šolo, kjer je odmevala slovenska beseda in je vsak dobil spet svoje izvirno ime, je vodil domači župnik Franc Malalan in obiskovalo jo je od 40 do 50 otrok med 6. in 14. letom starosti.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava