Torek, 12 november 2019
Iskanje

Zgodba partizana Augusta Marinija

Jutri (petek) na sedežu RAI predstavitev novega dokumentarca Dunje Nanut in Luane Grilanc

Trst |
17. okt. 2019 | 15:48
Dark Theme

Jutri ob 17. uri bo v dvorani Luchetta Ota D’Angelo na sedežu RAI v Trstu (Ul. Fabio Severo 7) predstavitev televizijskega dokumentarca Proti toku. Zgodba partizana Augusta Marinija. Producent dokumentarnega filma je RAI Deželni sedež za Furlanijo Julijsko krajino – Slovenski program. Scenarij je napisala Dunja Nanut, režiserka pa je Luana Grilanc.

Dokumentarec obravnava življenjsko zgodbo Augusta Marinija (o njej pripoveduje tudi knjiga Bandito, ki jo je napisal z Maurom Casellijem), ki je bil zaradi svojih nazorskih izbir in doslednosti vedno proti toku. Že kot otrok je pokazal svoj neodvisen in samosvoj značaj, ker ni prenašal fašističnega ukalupljenja. Po kapitulaciji Italije je odšel v partizane in se odločil, da se bo boril v slovenskih formacijah v Benečiji. Ko je padel v roke okupatorja, je po nečloveškem mučenju pristal v zaporu v Benetkah.

Tako kot številni njegovi tovariši, Marini tudi po koncu druge svetovne vojne v svoji domovini ni mogel svobodno zadihati, zato je leta 1947 odšel v Jugoslavijo.

Več o tem bo mogoče izvedeti na jutrišnji predstavitvi filma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo