Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Vroči Likof v Števerjanu

7. jun. 2014 | 19:14
Dark Theme

V Števerjanu bo še v nedeljo, 8. junija, potekal tridnevni enogastronomski praznik Likof, s katerim promovirajo krajevne proizvode, vina, jedi in še zlasti briško gostoljubnost. Uradno odprtje praznika so izpeljali danes popoldne (v soboto), ko je pod vročim soncem pripeljal na vaški trg voz s konjsko vprego. Na njem je na prizorišče dogodka dospela žlahtna kapljica, ki je sicer med glavnimi protagonisti dogajanja. Na trgu so se zatem zvrstili razni prikazi kuhanja, na voljo so bile jedi vaških gostiln in turističnih kmetij, seveda so točili vina krajevnih proizvajalcev. Za otroke je bilo poskrbljeno pod borovci, kjer so se najmlajši zabavali z milnimi mehurčki.
V nedeljo, 8. junija, bo odprtje kioskov ob 11.30; ob isti uri bo v Sedejevem domu literarni pogovor z doc. dr. Ano Toroš. Avtorica znanstvene monografije »O zemlja sladka: kamen, zrno, sok« bo spregovorila o Alojzu Gradniku ter o njegovi pesniški in prevajalski poti.
Sočasno z odprtjem kioskov se bo začel tudi razvedrilni program, v okviru katerega se bodo zvrstili gastronomski dogodki, pogovori, zgodovinski orisi, pokušnje, srečanja z vinarji in kuharji. Program bosta vodila Mairim Cheber in Stefano Cosma. Za otroke bodo na voljo delavnice, med katerimi bodo izdelovali zmaje, risali in se zabavali z milnatimi mehurčki.
Ob 12.30 se bodo na vaškem trgu zbrali ljubitelji Vesp, ki se bodo nato odpravili na vožnjo po vinski poti. Ob povratku bodo nagradili udeležence natečaja Pripelji dekle na Vespi. Ob 14.30 in 18. uri bo za prikaz priprave kruha poskrbel Matej Leopoli, domačin, ki je zdaj zaposlen v pekarni v Berlinu. Ob 16.45 bo degustacija olja z agronomom Paolom Parmegianijem; ob 17. uri se bo predstavil kuhar Alessio Cazzador. Ob 18.30 bodo na vrsti srečanja z vinarji, ob 19.45 pa bo vodena degustacija malvazij v vinogradu. Od 18. ure dalje bo glasba v živo. Več informacije je na spletni strani www.likof.org.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava