Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Mineralno olje je bilo v resnici gorivo

16. apr. 2015 | 19:24
Dark Theme

Mineralno olje na poti iz Slovaške v Bolgarijo je bilo v resnici dizelsko gorivo, ki je bilo namenjeno v južno Italijo. Goriški finančni stražniki so pred časom na avtocesti pregledali tovornjak, ki ga je najelo slovaško podjetje.
Finančni stražniki so pregledali dokumentacijo, ki jim jo je izročil voznik, in ugotovili, da je prišlo do kršitve zakonskih določil o prevozu nevarnih snovi; na tovornjaku je bilo namreč natovorjenih 26.000 litrov mineralnega olja, ki je bilo spravljeno v 26 sodih. Tovornjak je privozil v Italijo iz Slovenije; tovor je slovaško podjetje prodalo podjetju iz bolgarske prestolnice Sofije, zaradi česar ni bilo nikakor treba, da tovornjak vozi po Italiji. Spričo tega so finančni stražniki še temeljiteje preverili dokumentacijo in ugotovili, da trošarina ni bila plačana, tovornjak so zato zasegli, voznika in slovaško podjetje pa ovadili sodišču. V nadaljnji preiskavi so ugotovili, da je slovaško podjetje v prvih mesecih lanskega leta uvozilo v Italijo drugih 286.000 litrov tekočine, za katero so trdili, da gre za mineralno olje, čeprav je v resnici šlo za dizelsko gorivo, ki so ga zatem prodali po jugu države. Z njim so po vsej verjetnosti napolnili rezervoarje preštevilnih avtomobilov in tovornjakov, pri čemem so utajili okrog 180.000 evrov trošarin.
Finančni stražniki opozarjajo, da je treba utaji davkov prišteti še goljufijo na račun voznikov, ki so v rezervoar natočili omenjeno gorivo. Iz analiz namreč izhaja, da je zaseženo gorivo sestavljeno za osemdeset odstotkov iz dizla in za dvajset odstotkov iz olja rastlinskega izvora. Finančni stražniki pojasnjujejo, da je gorivo vsekakor primerno za pogon dizelskega motorja, ki pa je ob dolgotrajni uporabi podvržen težavam v izgorevanju in okvaram. Z zasegom so goriški finančni stražniki zaščitili državljane pred goljufi, hkrati so omogočili prihranek državni blagajni. Po zasegu so na sodišču določili, da bodo gorivo namenili enemu izmed vojaških odredov, ki ima sedež v FJK.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava