Sobota, 27 april 2024
Iskanje

V Gorici sprevod proti centrali

25. maj. 2015 | 20:13
Dark Theme

Po goriških ulicah bo v soboto, 30. maja, korakal še en sprevod. Prva svetovna vojna, zgodovina in ideologija tokrat ne bodo prišle v poštev, saj imajo organizatorji en sam cilj: zaustavitev projekta izgradnje termoelektrarne na biomaso, ki jo družba Rail Service načrtuje v Tržaški ulici v Gorici za nekdanjo restavracijo McDonald's. Sprevod prirejajo predstavniki odbora #noBiomasseGO, ki ga ob združenju Essere cittadini, zvezi Legambiente, spletnem dnevniku Piazza Traunik, Forumu za Gorico in skupini občanov sestavljata tudi slovenski društvi Štandrež in Oton Župančič ter nogometni klub Juventina.
S to pobudo želijo povečati občutljivost javnosti do vprašanja gradnje nove centrale, ki po njihovem mnenju ne sodi v mesto, ampak kvečjemu v industrijsko cono. Udeleženci sprevoda se bodo v soboto zbrali ob 17. uri na parkirišču trgovin Tigotà in Eurospin v Tržaški ulici, od koder bodo proti mestnemu središču krenili pol ure kasneje. Sprevod bo potekal po Tržaški ulici, Ulici Trento, Korzu Italia in Verdijevem korzu, zaključil pa se bo pred sedežem goriške hranilnice.
Kot je Primorski dnevnik že poročal, se je proti projektu družbe Rail Service že dvakrat izrekel goriški občinski svet, upravno sodišče pa je sprejelo priziv investitorja in ocenilo, da občinski odbor ni odločal v skladu s svojimi pristojnostmi. Zadnjo besedo bo imel pokrajinski odbor, ki bo po besedah podpredsednice pokrajinske uprave Mare Černic upošteval mnenje, ki ga bo izdala storitvena konferenca. »Še prej kot tehnično mnenje pa bi morala pokrajina upoštevati stališče občanov in predvsem ljudi, ki tam živijo,« pravijo predstavniki odbora.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava