Petek, 26 april 2024
Iskanje

Na Lokvah vse bolj živahno

30. nov. 2015 | 18:47
Dark Theme

Lokvarski turizem v zadnjih mesecih utripa v znamenju novega zagona. Restavracijo s prenočišči ob smučišču je prevzela ekipa štirih mladih nekdanjih tabornikov in se povezala v zavod Turistično središče Planota, ki si je zadal ambiciozne načrte za oživitev utripa kraja. Upravljanje z vlečnico na smučišču je po umiku zavoda Gost na Planoti prevzel novogoriški Zavod za šport, gostinsko ponudbo poleg uveljavljenega Gostišča pri Winklerju zaokroža še pred nekaj meseci odprta turistična kmetija Pri Ukovih, novega najemnika ima Dom na Lazni. »Na Planoti, ki je ena najlepših daleč naokoli, se mora začeti dogajati! To pa bomo dosegli z medsebojnim sodelovanjem,« poudarja Patrik Kresojević iz zavoda Turistično središče Planota.
»Nizkovrvno vlečnico na Lokvah bomo zagnali pred božičnimi prazniki, če bodo vremenski pogoji res ugodni, pa morda celo že prej,« je včeraj za Primorski dnevnik pojasnil Uroš Jug, direktor novogoriškega zavoda za šport, kjer so za pripravo smučišča nakupili precej opreme: poleg snežnih sani in teptalnika snega še top za zasneževanje s potrebno opremo, brunarico, kjer bodo na prodaj karte, zaščitne mreže, znake, obnovili so tudi sistem za zasneževanje in uredili dostop do električne napeljave. Za nabavo opreme je novogoriška mestna občina namenila 20.000 evrov, s tem denarjem je zavod napravil pravi mali čudež. Gre sicer za rabljeno opremo, za novo bi morali odšteti več kot podvojen znesek.
Pomembna novost je top za zasneževanje, ki bo ob pravih vremenskih razmerah prinesel neodvisnost od snežnih padavin. »Top potrebujemo, brez zasneževanja tam enostavno nimamo kaj početi,« pristavlja tudi Jug, ki zagotavlja, da bo vlečnica letos več v uporabi kot lani, ko je obratovala natanko 48 ur. Tudi lanskoletna situacija, ko je bil na Lokvah med zimskimi počitnicami sneg in je lepo vreme tja privabilo številne obiskovalce, medtem ko je žičnica mirovala, se po zagotovilih direktorja ne bo ponovila.
Cena uporabe vlečnice bo spremenjena: lani je bilo treba za deset voženj odšteti 5 evrov, letos bodo otroci plačali 6, odrasli pa 8 evrov, vozili pa se bodo lahko ves dan.
Izven smučišča naj bi v domeni zavoda Turistično središče Planota zelo kmalu zaživelo tudi sankanje po 2-kilometrski progi gozdne ceste Poldanovec – dolžina in strmina proge bo primerljiva s tisto na Mangartu, kamor prihajajo ljubitelji športnega sankanja iz vse Slovenije in tudi tujine. V bližini naj bi bil kmalu urejen še poligon za deskarje na snegu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava