Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Iz Brazilije v novogoriški nočni lokal

22. feb. 2017 | 19:18
Dark Theme

Brazilski policisti so v Fortalezi razbili mednarodno mrežo trgovine z ljudmi. V nečedne posle so po poročanju tamkajšnjih medijev vpleteni tudi trije slovenski in dva italijanska državljana. Kot je včeraj poročal spletni portal 24ur, naj bi osumljenci ženske vozili v Italijo in Slovenijo, konkretneje v Novo Gorico, kjer so jih izkoriščali za nudenje spolnih uslug.
V zvezi z zadevo smo za pojasnila zaprosili generalno policijsko upravo v Ljubljani. Kot je za Primorski dnevnik pojasnil Drago Menegalija, predstavnik za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, je slovenska policija pred leti zaznala večjo prisotnost brazilskih deklet na območju Nove Gorice. »Takrat je bilo ugotovljeno, da je imela večina deklet urejen status v drugih državah Evropske unije in v le manjšem delu so bile zaposlene kot plesalke pri slovenskih delodajalcih. Zaradi suma zlorabe prostitucije ali trgovine z ljudmi je takrat slovenska policija posredovala ugotovitve z zaprosilom po dopolnitvi naših ugotovitev brazilskim varnostnim organom. Brazilski varnostni organi so naše ugotovitve nadgradili in pričeli s preiskavo v Braziliji ter pri tem identificirali ključne akterje kaznivega dejanja,« je pojasnil Menegalija. Na vprašanje, ali so trije slovenski državljani, ki jih brazilski mediji omenjajo kot vpletene v zadevo, Novogoričani, pa odgovarja: »Zaenkrat lahko potrdimo le, da poteka izmenjava podatkov znotraj mednarodnega policijskega sodelovanja.«
V operaciji, ki so jo poimenovali Marguerita, je po pisanju spletnega portala 24ur, ki se naslanja na poročanje brazilskega Globo.com, sodelovalo 91 policistov in kriminalistov, ki so po odredbi sodišča v zvezni državi Ceara opravili 13 hišnih preiskav, 13 aretacij, dve začasni pridržanji in 18 prepovedi vožnje. Med osumljenci je tudi pet tujih državljanov, od tega trije Slovenci in dva Italijana. Brazilski mediji poročajo tudi, da so tamkajšnjim policistom pomagali tudi italijanski in slovenski kolegi. Akcijo so poimenovali po nočnem klubu v Novi Gorici, kamor naj bi te ženske vozili, še piše omenjeni spletni portal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava