Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Slovenski vinarji v znamenitem vodniku tednika Espresso

6. okt. 2018 | 19:11
Dark Theme

V znamenitem vodniku tednika Espresso, ki pripravi vsako leto nabor najboljših italijanskih vin, so tudi letos dobili prostor slovenski vinarji z Oslavja in Števerjana. Kmetije Primosic, Gradis'ciutta in Gravner so se uvrstile na seznam najboljših belih vin, Radikon pa na seznam najboljših rose vin. Vse štiri kmetije so prejele štiri »steklenice« oziroma drugo najvišjo oceno, s katerimi avtorji vodnika označujejo izvrstna vina.
»Bogato vino z usklajeno svežino, ki nas je očaralo,« so avtorji napisali o vinu Bratinis 2015 kmetije Gradis'ciutta. Kljub majhni površini in nizkemu številu steklenic, zastopajo Oslavje v vodniku kar trije proizvajalci, ki so v vasi v bistvu sosedje. »Obsežen, okusen in presenetljivo svež požirek,« so ocenili Primozicevo rebulo 2013, medtem ko so o Gravnerjevi rebuli 2003 izpostavili, da je »neverjetno vino: za zbiratelje«. Radikon pa se je na seznam rose vin uvrstil s sivim pinotom 2016, v katerem »je mogoče najti dušo vinske sorte«.
V obsenem vodniku seveda niso pozabili na restavracije. Iz goriške občine se je na seznam kot edina uvrstila gostilna Pri Luni, Sovodnje oziroma Vrh pa tudi tokrat zastopa Lokanda Devetak.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava