Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Licenca za ubijanje (Marko Marinčič)

5. feb. 2016 | 18:18
Dark Theme

Tajni agent z licenco za ubijanje James Bond je na svojem znamenitem Aston Martinu DB5 coupè imel vgrajena po dva prednja in zadnja mitraljeza, napravi za polivanje olja in trošenje žebljev, cev za dimno zaveso, neprebojni ščit in druge vragolije, s katerimi je sejal strah in smrt med zasledovalci.
Evropski parlament je zdaj podobno licenco za ubijanje podelil šoferju vsakega banalnega golfa, clia ali punta, ko je pod pritiskom avtomobilskih lobijev dovolil za 110 odstotkov večje izpuste dušikovih oksidov. O tem so evropski poslanci razpravljali po lanski aferi dieselgate, ko je prišlo na dan, da je Volkswagen potvarjal rezultate laboratorijskih testov na svojih dizelskih vozilih in prodajal vozila, ki onesnažujejo znatno več od dovoljenega.
Afera je povzročila škandal in ogorčenje. Sledila je zahteva, naj se laboratorijski testi, ki jih je mogoče potvarjati, nadomestijo z bolj verodostojnim testiranjem na cesti. Evropski parlament, ki je bil poklican, da to potrdi, pa je v sklep s tesno večino glasov liberalno-konservativnega bloka vključil tudi »darilce« avtomobilski industriji, da bodo za naslednja tri leta avtomobili lahko onesnaževali dvakrat več kot doslej, po treh letih pa za 50 odstotkov več.
Da je to preprosto povedano licenca za ubijanje, nam pove študija Evropske agencije za okolje, ki je novembra lani objavila podatek, da v 28 članicah EU zaradi avtomobilskega onesnaževanja vsako leto predčasno umre 403.000 ljudi. Dušikov dioksid je kriv za več kot četrtino teh smrtnih primerov in je na drugem mestu za prašnimi delci PM10 in pred tretjim krivcem, ozonom.
Kot evropski državljani smo lahko zgroženi nad odločitvijo, ki žrtvuje skrb za kolektivno zdravje v korist profita avtomobilske industrije. Očitno so lobiji, ki v Bruslju zastopajo slednjo, bližji srcu, da ne rečemo denarnici, večine v evropskem parlamentu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava