Petek, 26 april 2024
Iskanje

Veliki uspeh hrvaškega filma

14. maj. 2014 | 23:05
Dark Theme

Na oddaljeni dalmatinski otok dospe mlad duhovnik, ki si mora na vsak način pridobiti zaupanje skupnosti a tudi vodilnega kadra hrvaške Cerkve.
Otočani so bili namreč zelo navezani na prejšnjega, starejšega duhovnika, ki ga bo prav pater Fabjan nadomestil. Mlad duhovnik pa je hkrati tudi zelo zaskrbljen, ker na otoku že več let število rojstev vrtoglavo upada in to predvsem zato, ker prebivalci uporabljajo kontracepcijska sredstva.
Pater Fabjan, s pomočjo lekarnarja Marina in prodajalca Petra, ki v bližnjem kiosku prodaja časopise in drugo šaro odloči, da gre tak trend spremeniti. V lekarni farmacist tako nadomesti tablete proti nosečnosti z vitamini, vse kondome, ki so naprodaj v kiosku pa dosledno luknjajo s šivalnim strojem.
Njihovo početje ima seveda v kratkem času neverjetne posledice. Otok sredi Jadrana postane izredna novica za krajevno, kot tudi za svetovno kroniko. Nekateri že trdijo, da je to čudežen otok za vse, ki si želijo otrok.
Posledice pa privedejo do nezaželenih porok in nosečnosti, kar ima v nekaterih primerih tudi tragični epilog.
Brešanova komedija, ki je tako kot že njegov prejšnji film dosegla velik uspeh kritike in publike, pa je tudi odprta kritika početju cerkve, kar je  v prejšnjih mesecih na Hrvaškem privedlo do polemik.
Zgodba prežeta z balkanskim humorjem in nadrealističnimi elementi je tako od danes, v italijanskem prevodu, na ogled tudi v italijanskih kinodvoranah.
Film so januarja že predstavili na tržaškem filmskem festivalu.

Padre vostro (Svječenikova djeca)
Hrvaška 2013
Režija: Vinko Brešan
Igrajo: Krešimir Mikič, Goran Bogdan, Stjepan Perič
Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava