Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Spomladnice Pahorju v čast

19. maj. 2014 | 11:44
Dark Theme

Spomladnice je naslov dobrodelnemu glasbeno-literarnemu večeru, ki ga v četrtek, 22. maja, prirejajo v Kosovelovem domu v Sežani. Večer, ki se bo pričel ob 20. uri, bo prepletanje besede in glasbe, njegovi glavni akterji pa bodo literarna eminenca Boris Pahor ter bratsko-sestrski duo Gal in Severa Gjurin.
Boris Pahor, Severa in Gal Gjurin so se srečali 4. septembra 2009 v sklopu mednarodnega literarnega festivala Vilenica, na literarnem večeru, ki so ga pripravili na Ljubljanskem gradu, kjer je igralec Igor Samobor prebiral odlomke iz Pahorjevega romana Spopad s pomladjo, z glasbo pa sta mu odgovarjala Gal in Severa Gjurin. Pahorja se je njun nastop dotaknil: »Bilo je doživetje umetniške polnosti v delikatni zbranosti. Tisto petje in tisto klavirsko spremljavo bi rad imel, da bi jo še poslušal,« je zapisal v svoj dnevnik, objavljen v Knjigi o Radi, ki je pri založbi Mladinska knjiga izšla leta 2012. V naslednjih letih je bil večkrat govor o tem, da bi ta večer spet kje zaživel ...in v četrtek se bo to končno zgodilo sredi Krasa, v Kosovelovem domu v Sežani.
O vsem tem se bosta s tremi osrednjimi protagonisti večera pogovarjali novinarki Poljanka Dolhar in Neva Zajc, dobri poznavalki literarnega ustvarjanja in življenjske drže Borisa Pahorja. Pogovor bo objemala glasba, ki jo bosta ustvarjala Gal in Severa ob spremljavi zasedbe, ki jo sestavljajo Blaž Celarec - tolkala, Domen Gracej - trobenta, Miha Kraker - kitara in Matej Tekavčič - bas.
Beseda si bo podala roko z glasbo za dober namen, saj bo izkupiček prodanih vstopnic s prijazno pomočjo društva Jaka Štoka s Proseka, kjer deluje tudi pisateljeva knjižnica, namenjen pomoči potrebnim na Proseku oziroma v tržaški občini, katere zaslužni meščan je ravno Boris Pahor.
Več informacij na spletni strani www.kosovelovdom.si.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava