Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Biografija ekscentričnega slikarja Williama Turnerja

28. jan. 2015 | 19:45
Dark Theme

Prostrani zatoni, čudovite poslikave narave, temačne morske nevihte in pogledi en plein air, da ti zastane dih. Tudi v italijanskih kinodvoranah bo danes zaživel lik ekscentričnega slikarja, J.M.W Turnerja, čigar slike, ki jih vse življenje ni želel prodati, ker je trdil, da morajo postati skupna zapuščina, so postale razlog, zaradi katerega so v Londonu odprli Tate Gallery. Turnerja in serijo njegovih del, ki danes visijo v Londonu, a tudi na stenah drugih svetovnih muzejev, je na velikem platnu ovekovečil veliki angleški režiser Mike Leight. Biografija, ki jo bogati neverjetno lepa fotografija, je istočasno tudi Leightovo življenjsko delo. Tako popoln film namreč ne more nastati čez noč. Celovečercu, ki pripoveduje o zadnjih letih življenja angleškega slikarja, se je Mike Leight posvečal več kot deset let in medtem snemal druge zgodbe. Turner je Leighta stal 13 milijonov dolarjev in prav zaradi budžeta se je režiser iz Manchestra odpovedal snemanju v Benetkah, češ, da bi ga to preveč stalo.
V vlogi Turnerja nastopa izredni Timothy Spall, eden najznamenitejših obrazov sodobne angleške filmske, a v resnici tudi gledališke scene. Spall je za to vlogo prejel zlato palmo v Cannesu, film pa se bo 22. februarja potegoval za štiri oskarjeve nagrade.
Leightov režiserski pogled je posebej očaral zadnji del Turnerjevega življenja, se pravi petindvajset let, od 1775 do 1801, ko je slikarju umrl oče, ki je bil tudi njegov asistent in se je umetnik znašel v popolni samoti. Leightov film Turnerja absolutno ne poveličuje, ampak osvetljuje tudi temne plati njegovega življenja in se posebej zaustavlja pri nerodnostih umetnika, ki ni imel prijateljev, ni znal živeti v družbi in je predvsem v zadnjih letih življenja doživel marsikatero ponižanje. Sploh se ni zavedal, da je bil eden največjih predstavnikov romantičnega krajinskega slikarstva vseh časov. Leight se je v filmu posebej posvetil tudi Turnerjevi uporabi svetlobe in barve, ki imata v vseh njegovih delih poseben pomen in zaradi katerih velja Turner za predhodnika impresionizma.
Posebno luč pa prav na koncu Turnerjevega življenja predstavlja tudi prihod Mrs Booth, lastnice majhnega obmorskega penziona, kamor se je slikar zatekal, ko je potreboval novega navdiha. (Iga)

Turner
Režija: Mike Leight
Igrajo: Timothy Spall, Tom Wlaschiha, Lesley Manville in Lee Ingleby
Velika Britanija 2014
Ocena: ★★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava