Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

Caffijeva potovanja

1. avg. 2015 | 17:37
Dark Theme

V Miramarskem gradu si lahko do 8. decembra poleg stalne zbirke ogledamo še izbor slik enega uglednejših vedutistov 19. stoletja, Ippolita Caffija. Razstavljena dela prihajajo iz stalne zbirke Cà Pesaro iz Benetk in se osredotočajo na motiviko potovanj med Italijo in vzhodom. Razstava je nastala v sodelovanju med Ministrstvom za kulturo in turizem ter Muzejskim polom Furlanije Julijske krajine, da bi obeležila 150. letnico smrti tega priznanega beneškega slikarja scenografskih in romantičnih vedut ter se tematsko navezuje na podobno veselje do potovanj miramarskega nadvojvode Maksimiljana, ki so zabeležena v njegovih razstavljenih dnevnikih. Na ogled je 41 slik v olju, pretežno na papirnati podlagi, ki so razstavljene v osrednjem salonu v pritličju in v prvem nadstropju gradu. Kustosinja razstave je Annalisa Scarpa, ki je skupaj z direktorico muzeja Rossello Fabiani avtorica strokovnih tekstov v spremnem katalogu k razstavi.
Ippolito Caffi se je rodil leta 1809 v Bellunu, kjer sta ga uvedla v likovno upodabljanje Antonio Federici in Antonio Tessari. Po očetovi smrti se je preselil v Benetke, kjer se je izoblikoval na tamkajšnji Akademiji za likovno umetnost ter se kasneje preselil v Rim, kjer se je posvetil predvsem vedutam ter eksperimentiral nove načine upodabljanja. Njegova številna potovanja po Italiji so bila vezana na njegovo umetniško pot, a tudi na njegove politične ideale svobodne in združene Italije. Umrl je v porazni tretji bitki za neodvisnost Italije pri kraju Lissa leta 1866. Vdova je podarila beneškim muzejem preko sto petdeset slik in sto petdeset risb ter dvajset albumov.
Ogled razstave je obenem priložnost za sprehod po stalni zbirki s prenovljenimi stenskimi tapetami. V muzejski trgovini so na voljo številne strokovne publikacije v različnih jezikih, med temi sta lani izšli dve v slovenščini, ki jih je uredila umetnostna zgodovinarka Rossella Fabiani. Prva nudi bralcem strokovno poglobitev o gradu in parku, druga pa posebej obravnava Maksimiljana in cesarjevo življenje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava