Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Tina in medvedja moč

30. mar. 2016 | 19:37
Dark Theme

»Za devetimi gorami, sedmimi vodami in pri drugem ovinku levo je kraj, ki mu pravijo Črna. Že od nekdaj je zanj veljalo, da naj bi bil na koncu sveta. Domačini pa so se z nasmehom pohvalili, da so samo na koncu doline in da se prav tam začenja nov svet,« so uvodne besede, s katerimi Črna na Koroškem, če je (že) kdaj bila, zagotovo ni več na koncu sveta, temveč je kot rojstni kraj najboljše slovenske smučarke vseh časov, zapisana tudi v pravljičnem svetu otroške slikanice, v kateri pa osrednja vloga pripada prav izjemni Tini Maze.
V ljubljanskem Hotelu Union je v sredo potekala odmevna predstavitev slikanice z naslovom Tina in medvedja moč, ki je izšla pri Državni založbi Slovenije. Avtor zgodbe, v kateri smo priča odraščanju Tine Maze in njenih prvih uspehih na smučarskih strminah, je koroški mladinski in otroški pisatelj Primož Suhodolčan. Suhodolčan je uvodoma predstavil prvo srečanje, ko mu je Tina izročila list papirja, na katerem so bili popisani nekateri ključni momenti njenega odraščanja. Dodal je, da se je s tistim dnem pričela odvijati zgodba, ki je na koncu svoj epilog dobila v obliki knjige. »Vsi dosedanji liki v mojih zgodbah so bili izmišljeni. Tiste pripovedi, v katerih se resnične osebe prepletajo s fiktivnimi, pa so precej zahtevne. Posebej to velja za tokratno zgodbo. Precej napisanega je resnično Tinina zgodba, nekaj pa je seveda tudi domišljijskega,« je zadovoljen in vidno ganjen dejal Suhodolčan. Poleg omenjenih avtobiografskih elementov pa ne gre spregledati še podatka, da je v slikanici objavljen tudi prisrčen Tinin nagovor mladim bralcem, na koncu pripovedi pa so predstavljeni in nanizani tudi njeni najvidnejši svetovni uspehi.
Za domiselne ilustracije je poskrbel Gorazd Vahen, ki je poudaril, da je risal otroka, deklico in ne svetovno prvakinjo. Ob tem je izpostavil, da so nekatere ilustracije povsem plod njegove domišljije, pri drugih pa si je pomagal s fotografijami. Kot poseben tovrstni primer je navedel ilustracijo Tine na saneh. »V knjigi je res Tinina zgodba, pa vendar je in ni Tina. Sporočilo zgodbe je namreč univerzalno. Želja po zmagi ni dovolj. Delo, trdo delo je tisto kar šteje. Treba je, da premagaš druge in zmagaš,« je ob tem še dejal Vahen.
»Na otrocih samih je, da se odločijo in izberejo, ali bo to le še ena pravljica, ki so jo prebrali, ali pa bodo v njej našli globlji pomen. Bistvo knjige je v prikazu vztrajnosti, truda in želje po uspehu,« je poudarila Tina Maze in dodala, da ji je v posebno veselje dejstvo, da je zgodba tudi precej domača in s tem razveselila številne Črnjane, ki so se udeležili ljubljanske predstavitve. »Sedaj je čas, da zrastete, da vi postanete šampioni in bomo mi navijali za vas,« pa je ob koncu predstavitve opogumila še številne najmlajše udeležence dogodka.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava