Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

III, neizviren naslov za izvirno ploščo

1. dec. 2016 | 17:08
Dark Theme

Psihedelični rok, predvsem tisti, ki nostalgično gleda na sedemdeseta leta, je v zadnjem desetletju doma na skandinavskem polotoku. Temu glasbenemu žanru in njegovim neštetim različicam so se še najbolj posvetili na Švedskem, od koder je doma tudi skupina Asteroid, ki jo danes postavljamo v ospredje. Fantje so letos izdali nov plošček z ne ravno originalnim naslovom III.
Zasedbo Asteroid ni pravično definirati le ko psihedelični bend. V njenem soundu zasledimo namreč kar nekaj glasbenih vplivov, kot sta na primer bluz in hard rock, a tudi melodični in »vesoljski« rok. Bend so leta 2003 ustanovili pevec in kitarist Robin Hirse, basist in pevec Johannes Nilsson ter bobnar Martin Ström. Že leto kasneje je zasedba posnela svojo prvo kratko ploščo in začela z intenzivnim koncertiranjem po Evropi. V istem obdobju se je pojavil tudi drug švedski bend – Graveyard – in v kratkem zaslovel na svetovni ravni. Graveyard so bili še bolj prepričano zasidrani v rok iz sedemdesetih in so v naslednjih letih želi več uspehov kot Asteroid. K temu pa sta gotovo pripomogla izreden vokal pevca Joakima Nilssona in občudovanja vredna sposobnost pisanja melodičnih rok balad ...
Graveyard so se pred tremi meseci razpustili, mi pa pravkar poslušamo skupino Asteroid. Bend je leta 2007 izdal svoj istoimenski prvenec, po rahli zamenjavi v postavi pa tri leta kasneje še drugo ploščo (II). Leta 2013 so si fantje privoščili krajšo pavzo, dve leti kasneje pa spet prijeli za inštrumente in se odločili za nov album. Za bobni danes sedi Elvis Campbell, ostali del benda pa je ostal nespremenjen. Na novi plošči III je najprej na vrsti ritmični komad Pale Moon, ki spominja na glasbene kulise filmov iz šestdesetih let, izreden začetek albuma! Last Days je bolj rokerska, Til' Dawn pa bolj folk rok obarvana skladba (podobna Graveyard stilu). Wolf & Snake je morda najtrša pesem ploščka, medtem ko nas kratka rok balada Silver & Gold popelje v svet vestern filmov. Izredna je še zaključna Mr. Strange, polna zavidljivih kitarskih solov. Skratka, prisluhnite novemu albumu in če se vam ponudi priložnost, ne zamudite koncerta Asteroidov!

III
Asteroid
Psihedelični rok
Fuzzorama Records, 2016
Ocena: ★★★★★★★★☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava