Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Belgijski kralj na Balkanu

9. feb. 2017 | 20:39
Dark Theme

Zabavni in hkrati absurdni on the road movie po vzhodni Evropi je pripoved o belgijskem kralju, krizi monarhije, a tudi nekaterih aktualnih tematikah kot so meja, Evropa, vloga Turčije in rane Balkana, ki se še niso zacelile.
Nicolas Tretji je belgijski kralj, spoznamo ga, ko je s spremstvom na uradnem obisku v Turčiji. Njegova žena, ki je zaradi močnega prehlada ostala v Bruslju, spremlja po telefonu vse moževe sestanke v Istanbulu, predvsem pa si prizadeva, da bi dobro uspel dokumentarec, ki ga je sama zaupala angleškemu filmarju Duncanu Lloydu. Lloyd ima namreč zahtevno nalogo, da v kamero ujame kar najbolj simpatične in spontane trenutke kraljevega vsakdana, ker si belgijska krona nadeja, da bo tako vsaj delno dvignila ugled monarhije, ki je v zadnjih letih karseda upadel. Lloydova naloga pa ni enostavna, ker je kralj zelo rezerviran in tudi resnoben. Poleg tega pa šef protokola in odgovorna za stike z javnostjo Lloydu onemogočata, da bi snemal to, kar se mu zdi pomembno.
Celotna situacija se spremeni, ko iz Belgije dospe šokantna novica, da so se Valonci osamosvojili in da je država razpadla. Kralj hoče takoj nazaj, a istočasno izbruhne nad vzhodno Evropo sončni vihar, ki onesposobi katerokoli letalsko in telefonsko povezavo. Ker letala ne morejo leteti, se Duncan Lloyd odloči, da bo kralja pospremil v Belgijo z avtomobilom. Turške oblasti se temu uprejo, a Lloyd izpelje svoj načrt in skupinica se odpravi na dolgo on the road pustolovščino, nekakšno moderno Odisejado, ki preko Bolgarije, Srbije, Črne Gore in Albanije, pripelje skupino do doma.
Zabaven, grotesken, tudi alegoričen film o belgijskem kralju, leto dni po von Dormaelovem Bog obstaja in živi v Bruslju, spet razodeva nekatera zanimiva imena belgijskega filma.
Pri celovečercu, ki so ga premierno predstavili na beneški mostri, je sodelovala tudi slovenska produkcijska hiša Staragara. V Trstu je film na sporedu v dvorani Ariston.

Un re allo sbando
Belgija, Holandska, Bolgarija 2016
Režija: Peter Brosens in Jessica Woodworth
Igrajo: Peter Van den Begin, Lucie Debay in Titus De Voogdt

Ocena: ★★★1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava