Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

V Kulturnem domu umetniki iz desetih držav

22. maj. 2017 | 18:27
Dark Theme

Začel se je najbolj vroči del mednarodnega gledališkega festivala Tact, ki bo v tem tednu napolnil Kulturni dom v Trstu z ustvarjalnim prometom mladih dramskih skupin in glasbenikov iz Brazilije, Nemčije, Izraela, Italije, Nizozemske, Rusije, Indije, Srbije, Egipta in Velike Britanije. Prvi teden letošnjega festivalskega dogajanja je bil namenjen najmlajšim, nakar je v soboto sledil originalen dogodek, in sicer sprevod umetnikov po mestnih ulicah z naslovom Art Pride.
V ponedeljek so se na velikem in malem odru gledališča začele predstave, najprej s produkcijami samih organizatorjev Univerzitetnega središča CUT, a tudi s srbsko in indijsko predstavo. Predstave letošnjega programa bodo ves teden na sporedu ob 18.30 in 21. uri, ob 19.30 pa bodo na vrsti glasbeni dogodki. Festival se tudi letos odvija v sodelovanju s Slovenskim stalnim gledališčem. V torek ob 18.30 bo gostoval nemški ansambel Theater Frankfurt s predstavo o šestnajstem stoletju in hkrati o današnjem času, ko se odpustki lahko kupujejo z denarjem. Ob 21. uri bo sledila izraelska predstava o potovanju skozi nočno mesto človeka, ki išče sebe, službo in ljubezen. Gledališka šola Yoram Loewenstein je ena najpomembnejših v Izraelu, saj v njej deluje kar šestnajst dramskih skupin. V sredo ob 21. uri bo Tact predstavil enega od osrednjih dogodkov festivala, in sicer etapo državne turneje »rockovskega« turinskega pesnika (in sodelavca osrednjih italijanskih časnikov ter radijskih postaj) Guida Catalana. V četrtek si bo publika ogledala angleško in nizozemsko predstavo (vse predstave so opremljene z nadnapisi) in bo prisluhnila saksofonistu Luki Vrbancu z izvirnimi priredbami hrvaške ljudske glasbe. V petek bo egipčanski ansambel uprizoril predstavo na temo meje, ruski ansambel pa predstavo o odnosih v družini (za ogled predstave organizatorji priporočajo dežnik!). Neapeljski in brazilski ustvarjalci bodo v soboto zaključili festivalski program, ki se bo nadaljeval na gradu svetega Justa z velikim praznovanjem Tact&Party.
Podrobne informacije o bogatem programu, ki obsega tudi delavnice in srečanja z umetniki, so na spletni strani www.tactfestival.org

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava