Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Fortunata

24. maj. 2017 | 18:02
Dark Theme

Po premierni projekciji na 70. Festivalu v Cannesu, kjer so film Fortunata predstavili v sklopu Un certain regard, je najnovejše delo Sergia Castellita, od nedelje na sporedu tudi v italijanskih kinodvoranah.
Film, ki je kot ponavadi nastal izpod peresa pisateljice in scenaristke Margareth Mazzantini in v režiji njenega moža Sergia, je spet zgodba o ženski, ki ji usoda nikoli ne prizanese.
Fortunati, kljub imenu, se sreča nikoli ni nasmehnila; že kot otrok je namreč ostala sirota, ker ji najprej umrla mama in nato še oče. Še najstnica se je morala zaposliti in se tako izučila frizerskega poklica, s pomočjo katerega tudi živi.
Dan za dnem prehiteva čas in leti od hiše do hiše, da bi ustregla številnim strankam, obenem pa nabrala tudi dovolj denarja, da bi si v kratkem lahko odprla lasten frizerski salon, v katerem bo zaposlila tudi svojega najboljšega prijatelja Chicana.
Moža Franca, ki jo sicer še vedno nadleguje, je že pred meseci poslala z doma, da bi lahko sebi in hčerki Barbari zagotovila mirnejše življenje. To ji v resnici ni uspelo in po manjšem incidentu, v šoli Barbaro pošljejo h psihologu. To Fortunati nikakor ne gre v račun, a naposled se sprijazni z idejo in hčerkico vestno spremlja na terapijo. Tam spozna psihologa Patrizija s katerim je Barbara vzpostavila izreden odnos, vse dokler se je v ambulanti pojavila prav njena mlada mama.
Posnet v Torpignattari, to je nekoč delavskem predmestju Rima, kjer danes živi ogromno tujcev, je Castellitova zgodba, film toplih barv in ekstremnih čustev. Njena osrednja junakinja je spet ženska, pa čeprav precej stereotipna in podobna ostalim ženskim likom Castellitove filmografije. Fortunata spominja na italijanske matere petdesetih let, okolje v katerega je film postavljen, na realnost, iz katere je črpal tudi Pasolini in hkrati na družbo, ki navdihuje Ozpetekova dela.
Vseeno pa pri filmu nekaj ni v redu. In to kljub spet izrednem nastopu Jasmine Trinca in res dobre interpretacije osemletne Nicole Centanni.

Fortunata
Italija 2017
Režija: Sergio Castellito
Igrajo: Jasmine Trinca, Stefano Accorsi, Edoardo Pesce
Ocena: ★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava