Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Martin Turk bo snemal film v Sarajevu

14. avg. 2017 | 16:10
Dark Theme

Tržaškega režiserja Martina Turka, ki živi in ustvarja v Sloveniji, je v nedeljo doletelo lepo mednarodno priznanje. Na prestižnem sarajevskem filmskem festivalu ga je direktor Miro Purivatra razglasil za zmagovalca pilotnega projekta Sarajevo grad filma za globalna platna (Sarajevo City of Film Global Screen), ki spodbuja majhne filmske produkcije, namenjene širši publiki, z območij držav nekdanje Jugoslavije.
»Filmskim ustvarjalcem iz naše regije nudimo priložnost, da si v kratkem roku zagotovijo finančna sredstva za film, ga hitro posnamejo in prikažejo širši publiki tako v kinu kot na televiziji,« je po poročanju bosanskega spletnega medija Klix izjavil direktor festivala Purivatra, ki je izrazil zadovoljstvo nad velikim številom prijav. Film, ki bo nastal na podlagi tega projekta, želijo predvajati na prihodnjem sarajevskem festivalu. Žirijo je s svojim predlogom najbolj prepričal Martin Turk, ki naj bi svoj film A Good Day's Work začel snemati oktobra v Sarajevu in ga dokončal pred koncem leta. Gre za družbeno dramo, katere glavni lik Andrej išče svoje mesto v življenju, razmišljanje pa se dotakne »devalvacije človekove integritete kot ene izmed posledic vsake krize«.
»Srečen sem, da sem tu in da sem dobil sredstva za film. Želel sem prikazati človeka, ki hoče ostati pošten in ponosen ne glede na vse, kar je narobe. Zgodbo sem začel pisati pred šestimi leti za kratki film. Ampak kaže, da je projekt zaživel svoje življenje, moral je rasti in potovati, kakor da bi iskal pravo mesto, da se uresniči. Pravo mesto je našel v Sarajevu in zelo sem vznemirjen pred novim izzivom, novo izkušnjo z novimi ljudmi in v novem kraju,« je na predstavitvi komentiral Turk.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava