Petek, 19 april 2024
Iskanje

Easy - Un viaggio facile facile

7. sep. 2017 | 19:06
Dark Theme

Medtem ko se beneška Mostra naglo približuje koncu in bo že jutri kronala letošnjega beneškega leva, se je pred nekaj tedni v švicarskem Locarnu ponovil filmski čudež, ki je pred nekaj leti popestril atmosfero festivala na Lidu. Videmska producentska hiša Tucker je namreč predstavila film Easy - Un viaggio facile facile, ki je v pičlih nekaj dneh postal film festivala. Dolgometražni prvenec režiserja iz Riminija, ki pa že več let živi in dela v Trstu, je zgodba o Isidoru. Za prijatelje in družino je Easy. Nekoč velik športnik in prvak v avtomobilizmu, je zdaj petintridesetletni mladi moški nekakšna razvalina. Po obetavni karieri se je na lepem zredil, zapadel v depresijo in postal odvisen od pomirjevalnih sredstev.
Zdaj Easy živi z mamo in pred sabo nima velike prihodnosti. Nanj pa se nekega dne, v trenutku potrebe, spomni brat. V enem njegovih gradbišč je namreč umrl ukrajinski zidar in Easyja zaprosi, da nesrečnikovo truplo čim prej odpelje v Ukrajino, ker drugače tvega, da ga obtožijo umora. Easyju se res ne zdi res, da lahko spet sede za volan in pritisne na plin, pa čeprav so mu zaupali smrtni voz.
Tako se začne absurdna in zabavna on the road zgodba, ki od Gradeža pelje do daljne Ukrajine. Po poti, na mejah bivše Jugoslavije in Madžarske se seveda zvrsti nešteto postojank, ki vsakič znova stopnjujejo ritem že itak prijetnega, a hkrati turobnega filma. Nekakšen novodobni Candide, naivni Easy, se namreč zbudi v novem, tudi zelo hudobnem svetu, ki ga pred svojo depresijo ni poznal. Hkrati se sooči tudi z bratovo hudobijo, ki gre tako daleč, da je pripravljen na vse, zato, da reši sebe pred ječo in obsodbo umora. Ubogi ukrajinski delavec je namreč izgubil življenje, ker varnostnim pogojem ni bilo zadoščeno. Film, ki je v Locarnu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo, je v Trstu na sporedu v dvorani Ariston.

Easy - Un viaggio facile facile
Italija, Ukrajina 2017
Režija: Andrea Magnani
Igrajo: Nicola Nocella, Libero De Rienzo, Barbara Bouchet in Lorenzo Acquaviva

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava