Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Clooney se vrača s filmom Suburbicon

6. dec. 2017 | 19:59
Dark Theme

In smo že pri božičnih filmih, oziroma tistih zgodbah, za katere se distribucije odločijo, da jih bodo vključile v decembrski spored z upanjem, da si jih bo med prazniki ogledalo čim več ljudi. Med te filme letos spada tudi Suburbicon, najnovejše delo Georga Clooneya. Gre za žanrski film, črno komedijo, ki sta si jo v resnici zamislila brata Ethan in Joel Coen; scenarij sta napisala pred več kot desetimi leti in ga pred par leti prepustila očarljivemu Georgu.
Tako se Clooney po nekajletni odsotnosti vrača za režisersko krmilo s satiro ameriškega predmestja. Dogajanje je postavljeno v petdeseta leta 20. stoletja, v zgodbi pa so kritiki že na beneški predstavitvi prepoznali prikaz Trumpove rasistične Amerike.
Suburbicon je mirna, idilična predmestna skupnost s skrbno urejenimi vrstnimi hišami in čudovitimi vrtovi. Tam živi družina Lodge, v kateri oče Garder z invalidno ženo Rose vzgaja sina Nickyja. Nekega večera v njihovo hišo vdreta nasilneža in družino uspavata s kloroformom. Ko se Nicky zbudi, mu povedo, da je njegova mama umrla. Takoj po smrti se v njihovo hišo priseli Roseina navidezno skoraj identična sestra Margaret, kar vzbudi sum pri družinskem zavarovalniškem agentu. V sosednjo hišo se medtem vseli družina Meyers, prvi temnopolti prebivalci Suburbicona. To sproži velike proteste okolice, ki pa svoje spletke zgolj skriva za zidovi na videz urejenih domov.
Zgodba, ki si jo gre vsekakor ogledati, prav gotovo ne bo zaslovela kot najboljše Clooneyevo delo, tudi zato, ker se je tokrat priljubljeni ameriški igralec in režiser posvetil žanru, ki mu očitno ne pripada. Celovečerec bi najbrž veliko bolje uspel, ko bi ostal v rokah bratov Cohen.

Suburbicon
Velika Britanija in ZDA 2017
Režija: George Clooney
Igrajo: Matt Damon, Julianne Moore in Oscar Isaac
Ocena: ★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava