Petek, 19 april 2024
Iskanje

En soph 4, prispodoba neskončne svetlobe

2. jul. 2018 | 16:16
Dark Theme

Galerija Kraške hiše gosti novo umetniško razstavo. Na njenih kamnitih stenah je tokrat na ogled izbor del akademske slikarke in tekstilne oblikovalke Cvetke Hojnik. Razstava nosi naslov En soph 4, na ogled pa bo do 22. julija (ob nedeljah in praznikih od 11. do 12.30 ter od 15. do 17. ure).
Cvetka Hojnik je rojena v Murski Soboti, živi in ustvarja pa v Lendavi. Diplomirala je na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, oddelek za tekstilstvo. Študira je tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, z odlično ocenjeno nalogo En Soph - Asemblaži in teksturiranje skozi fraktale kabale pa je pridobila naziv magistrica likovnih umetnosti. Ustvarila je več umetniških knjig, leta 2013 je imela pregledno razstavo svojih del v Galeriji - Muzej Lendava. Ob tej priložnosti je izšla tudi njena monografija.
Kot je na odprtju razstave v Kraški hiši poudarila likovna kritičarka Jasna Merkù, najnovejši likovni asemblaži in objekti Cvetke Hojnik odsevajo pomenljivo nadgradnjo njenih dosedanjih likovnih izkušenj. »Vsebinsko izhodišče predstavljajo fraktali judovske kabale, predmet njene magistrske študije, to so simbolične podobe, ki razodevajo bistvo naše zemeljske izkušnje in izpostavljajo pomen povezanosti med ljudmi. En soph predstavlja prvotno manifestacijo neskončnosti, ki je v svoji preprostosti dejansko neizmerno kompleksna: podobno nas nagovarjajo prečiščenost izbranih likovnih prvin, izraznost tekstur in ne nazadnje kompozicijska usklajenost umetničinih abstraktnih simboličnih likovnih del.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava