Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Begalo me je, kako adaptirati scenarij v Sarajevo«

11. avg. 2018 | 18:17
Dark Theme

Delavnik Martina Turka se je v minulih tednih začenjal ob sedmih zjutraj in se raztegnil do sedmih zvečer. Tak ritem so mu narekovali zadnji snemalni dnevi celovečerca Ne pozabi dihati, tržaški režiser s stalnim naslovom v Ljubljani pa se že odpravlja v Sarajevo. Na tamkajšnjem filmskem festivalu, ki se je začel sinoči, bo namreč v torek svetovna premiera njegovega celovečernega filma Dober dan za delo.

Posnel ga je v Sarajevu in z bosanskimi igralci. Pravi, da je bila ta izkušnja kratka, a močna in intenzivna.

Snemanje filma Dober dan za delo vam je prinesla nagrada Sarajevo City of Film for Global Screen, ki so jo na lanskem festivalu podelili prvič.
To, da smo dobili nagrado, je bilo za našo ekipo popolno presenečenje. Gre namreč za filmski projekt, ki smo ga skorajda že pustili v predalu, saj zanj nismo mogli dobili sredstev. Zato je producentka Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela Film ta projekt na natečaj prijavila kot zadnji poskus, da ga naredimo. Budget filma je bil 200.000 evrov, kar je za snemanje celovečerca v Sloveniji premalo, in tudi zato smo se odločili, da bomo film posneli v Sarajevu. Moram pa priznati, da sem imel pred tem snemanjem kar nekaj bojazni. V jeziku nekdanje skupne države se lahko pogovarjam, strah pa me je bilo, ali ga obvladam dovolj, da bom lahko v njem vodil igralce.

Ampak se je izšlo?
Ja, se je, zadovoljen sem. Pred snemanjem pa sem bil precej negotov tudi glede Sarajeva. To mesto sem namreč poznal predvsem kot turist. Precej me je begalo še to, kako adaptirati scenarij v Sarajevo, a se je izkazalo, da to ni problem, saj gre za zgodbo o preprostem človeku, ki ne more najti dela, in bi se lahko dogajala kjerkoli v regiji ... Ker sem vedel, da delam v prostoru, ki ga pravzaprav ne poznam, sem poskrbel, da sem imel močni desni roki - direktorja fotografije Radislava Jovanova Gonza in pomočnico režije Petro Trampuž -, ki sta moja dolgoletna sodelavca.

Več v današnji tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava