Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Miroslav Košuta predstavlja novo knjigo spominov

20. okt. 2018 | 17:45
Dark Theme

Tržaški pesnik in pisatelj Miroslav Košuta je lep del poklicnega življenja preživel v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. V najnovejši knjigi Oder med sanjo in stisko je zbral spomine in zapise, ki so nastali med letoma 1963 in 2018, njeno jedro pa sta obdobji četrtstoletnega vodenja tržaškega teatra. Zapisi so bili že napovedani v prejšnji memoarski knjigi z naslovom Zapisi na orošeno okno, v kateri je avtor izpustil poglavje o gledališču. Obe knjigi sta izšli pri tržaški založbi Mladika; najnovejšo bodo v sodelovanju s SSG predstavili v torek, 23. oktobra, ob 18. uri v Mali dvorani tržaškega Kulturnega doma.
Okrog 400 strani obsežna knjiga zajema pisma, intervjuje, članke, ocene in mnenja, a tudi kar nekaj fotografij iz bogatega gledališkega življenja. V njej Miroslav Košuta (1936) opozarja na viharnost zakulisnega dogajanja v SSG in na trdoživost ustanove, ki je globoko zakoreninjena med ljudmi in razraščena z gledališko ustvarjalnostjo v matici. S tem delom se avtor želi tudi oddolžiti velikim umetnikom in nevidnim sodelavcem, ki so oblikovali podobo slovenskega gledališča v Trstu in jo zasidrali v zgodovini.
Na torkovi predstavitvi bodo ob avtorju sodelovali režiserka Meta Hočevar, igralec Danijel Malalan, novinar Saša Rudolf in scenograf Marjan Kravos, umetniško branje izbranih odlomkov iz knjige pa bo zaupano igralki Maji Blagovič. Vstop je prost.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava