Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Izšel je dokumentarec o pevki Amy Winehouse

30. okt. 2018 | 16:09
Dark Theme

Dokumentarec Back to Black, ki pripoveduje o nastajanju istoimenskega albuma leta 2011 preminule britanske pevke Amy Winehouse, je izšel danes, 2. novembra. Vanj so vključeni tudi doslej še neobjavljeni posnetki s pevkinega zasebnega koncerta v Londonu 10. februarja 2008, ko je pevka pobrala pet nagrad grammy.
Koncert z naslovom Intimen večer v Londonu je potekal v studiih Riverside v zahodnem Londonu. Pevka je na ta večer pobrala grammyja za posnetek (Rehab), pesem (Rehab), novinko, pop vokalni album (Back to Black) in pop žensko vokalno izvedbo leta (Rehab), s čimer je postala peta solo glasbenica, ki ji je uspelo kaj takšnega. Pred tem so se s takšnim dosežkom lahko pohvalile le Lauryn Hill, Norah Jones, Alicia Keys in Beyonce.
Tedaj 24-letna pevka se je ravno v tistem času zdravila zaradi odvisnosti od alkohola in mamil, obenem ji oblasti v ZDA niso odobrile vizuma. Zato je v studiih Riverside pripravila koncert za družino, prijatelje in svojo glasbeno založbo. Za nagrade - pet od šestih nominacij - se je zahvalila prek satelita. Posnetek pevke ob novici, da je za Back to Black nagrajena za najboljši posnetek, pa je postal viralen.
Dokumentarec Back to Black pripoveduje o nastajanju pevkinega drugega in obenem zadnjega albuma. Poleg doslej še neobjavljenih posnetkov prinaša nove intervjuje s producentoma Markom Ronsonom in Salaamom Remijem ter drugimi sodelavci. To bo po filmu Amy režiserja Asifa Kapadie iz leta 2015 drugi dokumentarni film o pevki. Izšel bo v času, ko pevkina družina načrtuje več posthunmih aktivnosti, povezanih s pevko. Tako je za leto 2019 napovedana svetovna turneja pevkinega holograma, poleg tega je njena družina podpisala pogodbo za biografijo z Monumental Pictures.
Amy Winehouse je nazadnje nastopila na festivalu Tuborg v Beogradu 18.
junija 2011. Nastopu, v katerem je nerazločno izgovarjala besedila ter pozabila imena članov spremljajoče zasedbe, je sledila odpoved evropske turneje. Pevko so 23. julija 2011 našli mrtvo na njenem domu v Londonu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava