Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Burrito spravil kitarista na skupno pot

16. feb. 2024 | 11:30
Dark Theme

Kalifornija je od vedno glasbeno zelo plodna dežela. Že v šestdesetih in sedemdesetih letih so bendi tam rasli kot gobe. Psihedelija, folk rok, flower-power gibanje, nato pa še trši rok v sedemdesetih. Da o osemdesetih ne govorimo, ko je v prvih letih prišel na dan trash metal. Trije izmed pionirjev te glasbene zvrsti, in sicer Metallica, Slayer in Megadeth, prihajajo ravno iz Kalifornije. Proti koncu osemdesetih pa še žuri v kalifornijskih puščavah in nastanek desert oziroma stoner roka. In v tistem obdobju so zrasli protagonisti današnje rubrike.

Big Scenic Nowhere je namreč bend, katerega ustanovna člana sta dva možakarja na pragu petdesetih let in z za sabo že uspešnimi karierami v drugih glasbenih projektih. Kitarist Gary Arce se je proti koncu poletja leta 2019 vrnil z evropske turneje, na kateri je bil s svojim bendom Yawning Man. Zaželel si je burrito in se tako odpravil v Mojave Desert v znani mehiški fast food El Taco. Pojedino je obelodanil z objavo na družbenih omrežjih. Kmalu nato mu je kitarist stoner rok legend Fu Manchu Bob Balch v odgovor objavil fotografijo velikega burrita z dvojnim sirom, ki ga je v istem trenutku jedel v ravno tako El Taco fast foodu v sosednjem mestecu. Iz ljubezni do burrita je nastal bend. Nekaj tednov kasneje se je Arce odpeljal domov k Balchu in začela sta z vajami.

Glasbeni stil dveh kitaristov je še kar drugačen. Arce in njegovi Yawning Man so izrazito psihedelični, medtem ko je Balchova kitara v skupini Fu Manchu bolj stoner-rokerska. Na vajah pa sta se vseeno odlično ujemala. Posnela sta nekaj komadov, Balch jih je nato aranžiral in zraven poklical še nekaj glasbenikov. Svoj doprinos so tako dali med drugimi tudi Tony Reed iz skupine Mos Generator, Nick Oliveri, Bill Stinson iz zasedbe Yawning Man, Mario Lalli in Lisa Alley ter Ian Graham iz benda The Well.

Prvenec Vision Beyond Horizon je zagledal luč sveta leta 2020 pri italijanski neodvisni glasbeni založbi Heavy Psych Sounds Records. Sledila sta še kratka plošča Lavender Blues in leta 2022 drugi album The Long Morrow. Zasedba je bolj malo koncertirala, saj so njeni člani zelo zasedeni, kdo ve pa, če jim bo morda le uspelo se odpraviti na krajšo evropsko turnejo. Do takrat se moramo potolažiti s studijsko glasbo, na začetku meseca pa sta nam Arce in Balch postregla z novim ploščkom The Waydown.

Na njem dobimo sedem pesmi za skoraj štirideset minut glasbe. Album sledi že znanemu glasbenemu kalupu psihedeličnega roka, na katerega sta nas glasbenika že navadila. Z razliko od prejšnjih plošč pa je tokrat na voljo nekaj več komadov, krajših kot ponavadi. Ob Arceu in Balchu so pri snemanju sodelovali še bobnar Bill Stinson, vsestranski glasbenik Tony Reed in pa Per Wiberg ter Reeves Gabrels. Uživajte!

The Waydown

Big Scenic Nowhere

Psihedelicni, pušcavski rok

Heavy Psych Sounds Records, 2024

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava