Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Prisrčen film, ki pa ne vzleti

22. feb. 2024 | 11:30
Dark Theme

Margherito Buy je spremenil v režiserko že Nanni Moretti, ko ji je v svojem zadnjem filmu Il sol dell’avvenire zaupal vlogo žene ter jo obenem prvič predstavil tudi v vlogi prizadevne in nevrotične režiserke. Znana italijanska igralka pa se je z režijo preizkusila tudi v resničnem življenju in lani na rimskem filmskem festivalu predstavila svoj prvenec Volare (Leteti), ki ga od danes vrtijo v italijanskih kinodvoranah.

Film Volare je avtobiografska pripoved. Osrednja junakinja je AnnaBì, uspešna igralka, ki jo nekega dne opazi korejski režiser in ji ponudi pomembno vlogo v novi televizijski seriji. AnnoBì sicer ponudba mika, a ker se od vedno boji leteti, se odpove režiserjevemu povabilu. Ko pa izve, da bo v njeni vlogi po novem nastopila kolegica, ki jo AnnaBì sovraži, pade v hudo krizo.

Aviofobijo oz. strah pred letenjem je plavolasa igralka podedovala po očetu, a je do nedavnega ni posebej motil, ker je vselej našla primerno rešitev. Dejstva, da se je morala zdaj zaradi strahu odpovedati vlogi v korejski seriji, pa nikakor ne more sprejeti.

Zgodba se še dodatno zakomplicira, ko ji edina hčerka napove, da se želi vpisati na univerzo v Kalifornijo, kar AnnoBì presune. Zaradi svojega strahu pred letenjem tvega, da je ne bo mogla obiskati. Zato sklene, da se prijavi na tečaj, ki je posvečen ravno tistim, ki se bojijo leteti ...

Tovrstnega tečaja se je Margherita Buy res udeležila pred leti in izkušnja ji je bila tako zelo všeč, kot je sama obrazložila, da jo je želela ovekovečiti v svojem filmskem prvencu. Tako je tudi sama, kljub številnim strahovom, prvič stopila za filmsko kamero.

V filmu Volare, v katerem je vlogo hčerke zaupala svoji pravi hčerki Caterini De Angelis, se Margherita Buy zelo simpatično loteva vseh tikov, bojazni in nevroz, na katere smo v resnici pri njej že delno navajeni, pa čeprav se jih tokrat loteva karseda iskreno.

Celovečerec je ponekod nekoliko pomanjkljiv, a kljub temu prisrčen. Ostaja pa vprašanje, zakaj se mora po novem velik del italijanskih dobrih igralk in igralcev na vsak način lotiti tudi režije ...

Volare

Država: Italija 2023

Režija: Margherita Buy

Igrajo: Anna Bonaiuto, Giulia Michelini, Euridice Axen, Elena Sofia Ricci in Francesco Colella

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava