Torek, 23 april 2024
Iskanje

Predsednika na Transalpini

27. jun. 2014 | 19:44
Dark Theme

V pričakovanju na 6. julij, dan velikega koncerta z Riccardom Mutijem, ki se ga bodo v Redipulji udeležili predsedniki najmanj treh sosednjih držav v počastitev stoletnice prve svetovne vojne, si sledijo različne informacije o tem, kako bo potekal program prireditve. Kvirinal in predsedstvo Republike Slovenije podrobnosti programa še vedno usklajujeta, v petek pa smo po preverjanju številnih virov prišli do precej verjetnega scenarija.
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano naj bi na ronškem letališču pristal v nedeljo, 6. julija v poznih popoldanskih urah. Pred udeležbo na večernem koncertu v Redipulji zaenkrat ni predvideno nobeno drugo formalno srečanje v Tržiču, kot so pisali nekateri mediji. Po koncertu se bodo predsedniki zadržali na skupni večerji, verjetno v Krminu ali Gorici.
V ponedljek, 7. julija, se bosta predsednika Giorgio Napolitano in Borut Pahor predvidoma ob 10.15 srečala na skupnem Trgu Transalpina - Trgu Evropa pred goriško severno postajo. Predvidena sta nagovora predsednikov, prisotni pa bodo tudi predstavniki obeh manjšin, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji. Srečanje naj bi imelo izrazit poudarek na sožitju ob nekdanji meji in na desetletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Srečanje bo javno, sredi trga, ki bo dostopen za prebivalce obeh Goric.
Po srečanju je predviden odhod predsednikov na Sveto goro, kjer naj bi odkrila spominsko obeležje v slovenskem in italijanskem jeziku. Zatem bo Napolitano na kosilu gost slovenskega kolega Pahorja, s tam pa naj bi bil obisk zaključen.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava