Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

V Furlaniji-Julijski krajini ni »sumljivega« cepiva

28. nov. 2014 | 16:20
Dark Theme

V četrtek je novica o sumljivi smrti treh priletnih oseb na jugu Italije sprožila velik preplah. Trojico sicer bolnih in šibkih oseb so namreč manj kot 48 ur pred smrtjo cepili proti gripi s cepivom Fluad, ki ga v Italiji uporabljajo že deset let. Sporni pošiljki s serijskama številkama 142701 in 143301 so medtem umaknili s trga.
Deželna odbornica Furlanije-Julijske krajine za zdravstvo Maria Sandra Telesca je v petek izjavila, da v tej deželi ni cepiv iz omenjenih pošiljk. To sta potrdila pristojni deželni oddelek in družba Novartis. »Zdravstvene službe v naši deželi niso nikoli prejele cepiv z omenjenima številkama. Za prebivalce torej ni nobene nevarnosti,« je poudarila. Spomnila je, da je cepivo dragoceno in nenadomestljivo sredstvo proti sezonski gripi in njej povezanim komplikacijam, ki so najhujše pri priletnih ter že bolnih osebah.
Prve analize na spornih cepivih medtem niso pokazale nič nenavadnega. Direktor italijanske agencije za zdravila (AIFA) Luca Pani je izjavil, da »nič ne kaže na morebitno kontaminacijo proizvoda«. Med proizvajanjem cepiv iz omenjenih dveh pošiljk ni prišlo do napak. Pani ocenjuje, da je treba omenjene smrti v glavnem pripisati težavam s srcem in morebitnim povezanim boleznim.
Število sumljivih žrtev je nazadnje naraslo na pet, sodstvo pa je uvedlo preiskavo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava