Petek, 19 april 2024
Iskanje

Zima se bo v prihodnjih dneh zaostrila kot nekoč

19. feb. 2018 | 11:13
Dark Theme

V prihodnjih dneh se bo zima zaostrila. Zadnji del meseca bo, kot kaže, najbolj zimski v tekočem letu. Prihaja namreč sprememba, ki deloma spominja na nekdanje zgodovinske zime. Šlo bo za izrazito advekcijo mrzlega celinskega zraka, ki ga bo proti nam preusmerjal rusko-sibirski anticiklon. Težišče vremenske slike se bo pomaknilo nad severovzhod. Na zahodu se bo namreč anticiklon povzpel do skrajnih evropskih predelov in bo tako nekaj časa zaustavil vpliv zmernejšega atlantskega zraka. Vremenska slika bo torej zadobila celinske smernice.
Znotraj obsežne višinske doline, ki bo segala do severno in severovzhodnih evropskih predelov se bo dogajalo marsikaj. Ob dotoku mrzlega višinskega zraka bosta v tem tednu nad Sredozemljem nastala predvidoma dva prizemna ciklona, prvi že jutri, drugi pa v četrtek, nato se bo za njima spuščal od severovzhoda postopno iz dneva v dan bolj mrzel zrak. Hkrati bo med petkom in soboto prišlo tudi do povezave med severno višinsko dolino in višinsko dolino, ki bo nastala nad zahodnim Sredozemljem. Prišlo bo do vremenske slike, v kateri bo v prizemnih plasteh pritekal proti nam s severovzhodnimi vetrovi zelo mrzel in suh zrak, v višjih slojih pa od jugozahoda bolj vlažen sreodozemski.
Vremenska evolucija je v prihodnjih dneh zelo odprta, možna bodo tudi presenečenja. Gotovo je dejstvo, da bo prišlo do občutnega mraza, verjetno najizrazitejšega v tekočem letu ob pogostih okrepljenih vetrovih. Pri nas bo pogosto pihala mrzla burja.
Znotraj obeh ciklonov in ob nadaljnji evoluciji pa bo možno marsikaj. Zaenkrat kaže, da bo prvi jutrišnji ciklon nekoliko šibkejši in bolj oddaljen od naših krajev. Zato ne bi smel občutneje vplivati na vreme pri nas. Drugi četrtkov ciklon pa bo po vsej verjetnosti vsaj obrobno in prehodno segel do naših krajev. Prišlo bo do padavin, meja sneženja bo predvidoma segala do Kraške planote. V soboto ali nedeljo pa bo ob dotoku vlažnega višinskega sredozemskega zraka možno novo prehodno poslabšanje. Ob izraziti prizemni ohladitvi bo lahko prehodno snežilo, če bodo res padavine, do najnižjih predelov. Po tem poslabšanju se bo nato stopnjeval vdor zelo mrzlega zraka. Najnižje temperature se bodo, kot kaže po zdajšnjih izgledih, ob koncu tedna ali v začetku prihodnjega spustile pod ničlo tudi ob morju, drugod pa bodo lahko prehodno padle tudi do -10 stopinj Celzija ali manj. Občutek mraza bo povečevala burja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava