Petek, 26 april 2024
Iskanje

Buran bo prinašal ledeni sibirski zrak

21. feb. 2018 | 11:17
Dark Theme

Buran, ki ga nekateri napačno imenujejo tudi burian, je zelo mrzel veter, ki v zimskih mesecih občasno piha v Sibiriji. Mestoma prinaša tudi prave snežne ujme.
Včasih, ko sinoptična vremenska slika na širšem območju to omogoča, se lahko buran pojavi tudi pri nas. S solidnim anticiklonom na evropskem severu ali severovzhodu ter ciklonskim območjem nad Balkanom v zimskih mesecih mrzel sibirski zrak namreč lahko najde pot, da od severovzhoda doseže naše kraje. Gre navadno bolj za zgodovinske epizode kot za običajno vremensko dogajanje. Včasih, ko je bil rusko-sibirski anticiklon v zimskih mesecih navadno na svojem mestu, se je buran pojavil nekoliko pogosteje - tedaj so bile zime pri nas zelo ostre, v zadnjih desetletjih pa le od časa do časa, bolj poredko. Nekateri se bodo zagotovo spominjali decembra leta 1996, ko se je ob koncu meseca živo srebro ob močni burji (buranu) na Kraški planoti več dni spustilo pod -10 stopinj Celzija in ob morju pod -6 stopinj Celzija. Pojavile so se za naše kraje ekstremne vremenske razmere s hudim mrazom in močnim vetrom. Mraz in veter sta med drugim v tržaškem bregu zdesetkala oljčne nasade.
Tedanja vremenska slika je na moč podobna tisti, ki jo, morda le delno oslabljeno, pričakujemo od nedelje. Vremenske razmere se bodo še dodatno zaostrile.
Proti nam bo z buranom pritekal zelo mrzel sibirski zrak. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju bodo temperature padle do okrog -15 stopinj Celzija. Pri nas se bo živo srebro na Kraški planoti in mestoma na Goriškem spustilo do okrog ali pod -10 stopinj Celzija, negativne temperature pa bomo namerili tudi ob morju. Kaže, da ne bo šlo ravno za muho enodnevnico, kajti mrzel zrak se bo po zadnjih izračunih zadrževal nad nami do prvih dni v marcu. Jezero ledenega zraka je namreč zelo veliko in bo v celoti zaobjelo tudi naše kraje. Pogosto bo pihala zmerna do močna burja oz. bo pihal buran. Prevladovalo pa bo suho in povečini sončno vreme. Tudi dnevne temperature bodo, kot kaže, marsikje ostale pod lediščem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava