Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Princeska se je spustila z zvonika

18. jul. 2018 | 18:45
Dark Theme

Princesko je v Piranu v soboto zvečer po petminutnem spustu z zvonika, kljub nenaklonjenim vremenskim razmeram, ujel princ, ki je letos uspešno zamenjal župana. Prireditev je posvečena dogodku iz leta 1343, ko naj bi Sv. Jurij rešil Pran in Pirančane pred strašno nevihto. Takrat so se odločili, da ga proglasijo za zavetnika mesta in so na hribčku nad mestom zgradili cerkev.
Letošnja princeska Urša Kveder je kljub dežju uspešno pristala v naročju princa. Prireditev, ki je do zadnjega kotička napolnila Tartinijev trg, je letos trajala ves konec tedna. Na zvonik, ki se bohoti na hribčku nad Piranom, so izobesili 20 metrov dolgo zastavo s princeskinim grbom, v katerem je tudi del slike, ki jo je leta 1346 papež Klement iz Avignona poslal Pirančanom. Dan pred spustom je princeska zaplavala v piranskem mandraču, sledilo je kronanje.
Med prireditvijo je Piran dodobra namočila 20 minutna poletna nevihta. Dež je namočil tudi nastopajoče in vse tiste, ki so bili na trgu v pričakovanju spusta. Letos so publiko med drugim navdušili tudi bobnarji in metalci zastav iz Palmanove in Conegliana.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava