Torek, 23 april 2024
Iskanje

Arso izdal oranžno stopnjo ogroženosti

20. jul. 2018 | 11:04
Dark Theme

Arso je za popoldanske ure ob prvih predfrontalnih nevihtah pred skorajšnjim poslabšanjem izdal za večji del Slovenije oranžno stopnjo ogroženosti, rumeno stopnjo ogroženosti pa za jugozahod. Povečana verjetnost neviht bo predvidoma ves konec tedna, za jutri in nedeljo je Arso za zdaj izdal za celotno Slovenijo rumeno stopnjo ogroženosti. Možna bodo močnejše nevihte in krajevna neurja.
Nevihte, med katerimi bodo lahko tudi močne, se bodo pojavljale tudi v Furlaniji Julijski krajini, pogostejše bodo zlasti jutri in v nedeljo, kakšna predfrontalna nevihta pa bo lahko nastala tudi danes v popoldanskih urah.
Na upravi za zaščito in reševanje prebivalstvo opominjajo na znake bližajoče se nevihte - temni oblaki, grmenje v daljavi, naraščanje moči vetra in nenaden padec temperature. V takih razmerah svetujejo, naj ljudje zavarujejo oz. umaknejo predmete, ki jih lahko odnese veter, odplavi voda ali poškoduje toča. V takih pogojih priporočajo umakniti cvetlična korita v manj izpostavljene prostore.
Opominjajo tudi, da je v takih razmerah treba zapreti vsa okna, vrata in naoknice ter spustiti rolete oz. žaluzije. Priporočljivo je tudi ugasniti električne naprave in jih izklopiti iz električnega omrežja.
Nadalje svetujejo, naj ljudje pred bližajočim se neurjem avtomobile umaknejo iz bližine vodotokov oz. izpod dreves, na varno naj umaknejo tudi živali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava