Torek, 23 april 2024
Iskanje

Z burjo prihaja še zamenjava zraka

14. avg. 2018 | 11:44
Dark Theme

Vremenska fronta še ni v celoti zapustila naših krajev, ozračje je še nestanovitno. V prihodnjih urah bo ob delni jasnini nastajala kopasta oblačnost in mestoma bodo še možne krajevne nevihte. Nato bo zapihala šibka burja. Živo srebro se bo še nekoliko spustilo, zlasti pa bo proti nam pritekal občutno bolj suh zrak.
Trenutno se zamenjava zraka še ni v celoti udejanjila. Temperature so sicer res nižje kot v preteklih dneh, toda odstotek vlage je visok. Od jugozahoda namreč še priteka vlažen in nestanoviten zrak. Do spremembe bo prišlo po zadnjih popoldanskih krajevnih nevihtah, ko bo torej vremenska fronta dokončno zapustila naše kraje. Zapihala bo šibka burja in bomo namerili še kakšno stopinjo Celzija manj. Zaradi bolj suhega zraka in vetra pa se bo občutno zmanjšal občutek toplote.
Medtem so sinočnje in nočne nevihte prispevale povečini kakih 10 do 15 litrov vode na kvadratni meter. Vodna bilanca pa bi se lahko danes še nekoliko izboljšala. Temperature so se spustile na občutno prijetnejše vrednosti. Radiosonda iz Rivolta je opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila 14 stopinj Celzija, kar je skladno z dolgoletno normalnostjo.
Pred nami je obdobje s stanovitnim in prijetno toplim poletnim vremenom. Zdajšnje poslabšanje s padavinami je precej ohladilo pregreto okolje, kar se bo v bližnji prihodnosti poznalo zlasti pri nočnih temperaturah. Noči bodo odslej nekoliko bolj sveže, dnevne temperature pa bodo ob manjši toplotni obremenitvi kot v minulih dneh do okrog 30 stopinj Celzija.
Jutrišnji veliki šmaren bo povečini sončen in prijetno topel. Pihala bo šibka burjica. Podobno vreme se bo nadaljevalo tudi od četrtka do nedelje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava