Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Aljažev stolp zapustil Triglav

7. sep. 2018 | 15:39
Dark Theme

Kolo zgodovine se je vrnilo 123 let nazaj v leto 1895. Na Triglavu od danes namreč prvič po 123 letih ni več Aljaževega stolpa. Zaradi nujnih vzdrževalnih del je prvič v svoji zgodovini zapustil vrh in so ga z vojaškim helikopterjem prepeljali v dolino.
V restavratorskem centru v Ljubljani in delavnici na Jesenicah ga bodo sanirali in nato vrnili na Triglav. Helikopter Slovenske vojske je po dvigu s Triglava spustil Aljažev stolp na heliport v Mojstrani. S tovornjakom bo nadaljeval pot v Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, upravitelja Aljaževega stolpa, kjer bodo ob pomoči Narodnega muzeja Slovenije ter ob sodelovanju Planinske zveze Slovenije in Slovenske vojske poskrbeli za vzdrževalno-restavratorske posege, potrebne, da bo stolp lahko tudi v prihodnje kot simbol slovenstva kraljeval na najvišjem slovenskem vrhu.
Poskusili bodo doseči kompromis med klasičnim konservatorskim pristopom in pogoji, ki jih vrh Triglava stolpu s svojimi zahtevnimi vremenskimi razmerami narekuje, je povedal direktor ZVKDS Jernej Hudolin, ki upa, da bodo delo v dveh do treh tednih končali in ga nato vrnili na Triglav, še preden bo v visokogorju zapadel sneg. Hudolin računa, da bo na vrhu Triglava Aljažev stolp lahko znova vsaj nadaljnjih 100 let kljuboval ekstremnim vremenskim razmeram in vplivom obiskovalcev.
V Mojstrani se je zbrala množica ljudi, pripeljali so med drugim tudi šolske otroke.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava