Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

»Italija priznava državljanstvo določenim skupinam ljudi«

14. sep. 2018 | 17:29
Dark Theme

Avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz je bil včeraj na obisku v Bocnu, kjer je sodeloval na volilnem srečanju ob odprtju kampanje Južnotirolske ljudske stranke SVP pred pokrajinskimi volitvami, ki bodo 21. oktobra. Pred obiskom je v pogovoru za časnik Tiroler Tageszeitung potrdil namen avstrijske vlade, da Južnim Tirolcem omogoči pridobitev dvojnega državljanstva. Ker pa je to v preteklih mesecih povzročilo nekaj slabe krvi in polemik v Italiji, je pristavil, da bodo stvar izvedli v duhu miru v Evropi in v dogovoru z Italijo. Po drugi strani je spomnil, da »tudi Italija priznava svoje državljanstvo določenim skupinam ljudi v Sloveniji in na Hrvaškem«.
Kurz je Južno Tirolsko označil za zgled dolgoročnega miroljubnega sožitja, čezmejna regija Euregio, ki so jo zasnovale pokrajini Bocen in Trento ter avstrijska Tirolska, pa je »zgodba o uspehu in zgled za vso Evropo«.
Kancler in vodja avstrijske Ljudske stranke je potrdil skrb Avstrije za spoštovanje južnotirolske posebne avtonomije, »kar ni nova, vendar je pomembna tema z mednarodno razsežnostjo«. Namen njegovega obiska je bil tudi podpreti SVP in dosedanjega predsednika bocenske pokrajine Arna Kompatscherja, ki sta po njegovi oceni uspešno upravljala pokrajino. Zato je prepričan, »da bodo volivci v tem času naglih sprememb glasovali za stabilnost«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava