Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Danes še bolj mrzlo kot včeraj, jutro je bilo ponekod ledeno

26. sep. 2018 | 9:17
Dark Theme

Današnje jutro je bilo po pričakovanjih še bolj mrzlo od včerajšnjega. Živo srebro se je ponoči ob nizkem odstotku relativne vlage in šibkejšem vetru naglo spuščalo.
Najnižjo nočno temperaturo je deželna meteorološka opazovalnica podobno kot včeraj namerila pri Belopeških jezerih, kjer se je živo srebro spustilo do -5,4 stopinje Celzija. Temperature so bile pod lediščem tudi v Kanalski dolini, na Trbižu je bilo davi -2,3 stopinje Celzija, ter v gorskem svetu.
V nižinah je bilo na našem območju jutro tudi danes najbolj mrzlo v Červinjanu, kjer se je živo srebro spustilo do 3,7 stopinje Celzija. V Zgoniku je deželna meteorološka opazovalnica namerila najnižjo temperaturo 5,8 stopinje Celzija, v Gradišču ob Soči 4,5 stopinje Celzija, v Špetru 5,1 stopinje Celzija in v Trstu na pomolu bratov Bandiera 12,1 stopinje Celzia. Razen podatka iz Trsta vse ostale namerjene temperature sodijo kar v pozno jesen ali celo v zimo.
Radiosonda iz Rivolta je opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila 1,8 stopinje Celzija. Ozračje je trenutno za nekaj več kot 7 stopinj Celzija hladnejše od dolgoletnega povprečja. Temperatura je skladna z normalnim dogajanjem v zadnjem tednu novembra ali v začetku decembra.
Razlika v temperaturi je v primerjavi z minulim dogajanjem zelo občutna. Le pred šestimi dnevi smo namreč beležili najtoplejši dan v zadnji tretjini septembra. Živo srebro je marsikje presegalo 30 stopinj Celzija, najnižje temperature pa so bile nad 20 stopinjami Celzija. V slabem tednu se je torej ozračje v povprečju ohladilo za več kot 15 stopinj Celzija.
V višinah bo z okrepitvijo anticiklona začel pritekati občutno toplejši zrak. Sprva bo nastal izrazit temperaturni obrat, jutrišnje jutro bo še za ta čas zelo mrzlo. Temperature bodo višje v gorah kot v nižinah. V prihodnjih dneh bo nato prehodno tudi čez dan nekoliko topleje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava