Petek, 19 april 2024
Iskanje

Mraz se bo stopnjeval

19. okt. 2018 | 11:58
Dark Theme

Po današnji in jutrišnji otoplitvi se bodo v nedeljo temperature začele postopno spuščati. Šlo bo za postopno, toda za občutno spremembo, ki se bo udejanjala iz dneva v dan. Prihodnji teden bo v glavnem bistveno hladnejši od tekočega, mraz pa se bo stopnjeval. Najhladneje bo predvidoma v torek in sredo ter zlasti nato ob koncu tedna. Vmes je možno, da bomo prehodno namerili kakšno stopinjo Celzija več. Najnižje nočne temperature se bodo na Kraški planoti spustile do okrog 5 stopinj Celzija, drugod, razen ob morju, povečini pod 10 stopinj Celzija, proti koncu tedna pa verjetno tudi nižje. Pogosto bo pihala burja, ki bo povečevala občutek mraza. Prevladovalo pa bo precej sončno vreme z občasnimi, za zdaj kaže, da delnimi poslabšanji. Občutneje se bo morda vreme poslabšalo ob koncu prihodnjega tedna, toda termin je še oddaljen.
Od nedelje se bo zvrstilo več impulzov severnega zraka. V nedeljo se bo našim krajem od severovzhoda približalo hladno višinsko jedro. Prehodno bo nekaj več oblačnosti, mestoma ne gre ravno izključiti kakšne manjše kaplje dežja. Zapihala bo burja, živo srebro pa se bo spuščalo. Noč na ponedeljek bo že hladnejša.
V torek bo naše kraje dosegla severna višinska dolina. Po vzhodnem robu anticiklona s središčem nad Atlantskim oceanom se bo namreč proti srednjeevropskim državam in Sredozemlju spuščal za ta čas mrzel arktični zrak. Čez dan se bo povečala spremenljivost, možne bodo občasne krajevne padavine. Temperatura se bo spuščala. Noč na sredo bo razmeroma mrzla. Živo srebro bo v glavnem padlo pod 10 stopinj Celzija, ponekod do okrog 5 stopinj Celzija.
V sredo, četrtek in petek bo prevladovalo v glavnem sončno vreme. Nekaj več oblakov bo, kot kaže, v sredo. V dnevnih urah bomo namerili kakšno stopinjo Celzija več, nekoliko manj mrzle bodo v glavnem tudi noči.
Ob koncu prihodnjega tedna bo, kot kaže po zdajšnjih izgledih, naše kraje oplazila nova severna višinska dolina z za ta čas mrzlim zrakom. Temperature bodo padle. Kaže, da bi lahko prišlo tudi do poslabšanja. Podobna vremenska slika naj bi se po zdajšnjih izgledih nato lahko nadaljevala še vsaj nekaj dni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava