Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Počastili 50. obletnico Vstajenja Primorske

19. okt. 2018 | 12:55
Dark Theme

V dvorani OŠ Ivana Roba v Šempetru so se v četrtek na slavnostnem koncertu poklonili petdeseti obletnici prve javne izvedbe pesmi, ki je deset let kasneje postala primorska himna, Vstajenje Primorske.
Goriški oktet jo je pod umetniškim vodstvom Danila Čadeža izvedel leta 1968, pišejo Primorske novice, takrat pa je bila posneta tudi gramofonska plošča, prvi in edini vinilni izdelek okteta, ki je na Primorskem predstavljal ikono zborovskega petja skoraj dvajset let. Poklonu so se pridružili še živi člani okteta Zvonko Koron, Danilo Skomina in Albin Kogoj.
Slavnostna beseda je pripadla predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je poudaril pomen, ki ga ima neuradna primorska himna za Primorce. Odprli so tudi razstavo ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, ki so jo posvetili vsem padlim vojakom in civilnim žrtvam takratne morije, predvsem pa v opomin človeštvu. V programu so nastopili Trobilna zasedba Slovenske policije, Slovenski oktet Ljubljana, MePZ Jože Srebrnič Deskle, MPZ Mirko Filej Gorica in MPZ Štmaver, Glasovi Goriške, mezzosopranistka Lara Budal - Rebula, Tabor mladih pevcev Primorske, Dekliški pevski zbor Pueri Cantores iz Tolmina, Združeni moški zbori in Združeni zbori.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava