Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Martinov temperaturni obrat

10. nov. 2018 | 10:40
Dark Theme

Vremenska slika je pri nas trenutno zelo umirjena, mestoma kar statična. Ozračje je stanovitno, proti nam pa z jugozahodnimi tokovi priteka vlažen zrak. Zlasti v nočnih urah je marsikje nastal temperaturni obrat, in sicer na višini kakih 500 ali 600 metrov. To pa se bo dogajalo tudi danes in po vsej verjetnosti tudi povečini v prihodnjih dneh. Na tej višini priteka toplejši zrak, nižje pa je zrak hladnejši in zelo vlažen. Marsikje je bilo ponoči ozračje zamegljeno, mestoma pa je nastala tudi megla. Temperatura je bila v večjem delu dežele podobna, krajevna nihanja so bila ravno zaradi obsežnega območja zelo vlažnega zraka skromna. Živo srebro se je povečini zadrževalo na okrog 10 do 12 stopinjah Celzija. Na višini okrog 500 do 600 metrov je bilo topleje, višje pa spet hladneje. Ozračje je vsekakor v povprečju za več stopinj Celzija toplejše od dolgoletne normalnosti.
V prizemlju so zaradi višje ležečega toplejšega zraka zmanjkali vzgorni zračni tokovi. Pod toplejšim »zračnim klobukom« se tako kopičita vlaga in nesnaga.
Vremenska slika se v prihodnjih dneh ne bo bistveno spremenila. Naši kraji bodo na obrobju obsežnega ciklonskega območja s središčem nad Atlantskim oceanom. Proti nam bo z jugozahodnimi tokovi pritekal povečini vlažen zrak.
Vremenske razmere bodo odvisne ravno od večje ali manjše količine prizemne vlage. Od danes do vključno torka bo prevladovalo povečini oblačno in vlažno vreme, mestoma bo lahko padlo tudi nekaj kapelj dežja, toda ne kaže na možnost večjih količin. Ponekod bo možno rosenje, občasno pa ne gre izključiti tudi obdobij s spremenljivim vremenom ali morebitno prehodno krajevno delno jasnino. Temperature se ne bodo bistveno spremenile. Povečini sivo in vlažno vreme se bo nadaljevalo še nekaj dni, predvidoma do torka.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava