Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Kaj se dogaja z Generali?

4. feb. 2017 | 16:47
Dark Theme

Ena izmed zanimivejših novic zadnjih tednov zadeva družbo Generali, ki je na področju zavarovalništva med največjimi družbami v Evropi. Italijanski mediji so poročali o zanimanju nekaterih bank in zavarovalnic, tudi tujih, za odkup tržaške zavarovalnice. Naslovi novinarskih prispevkov so bili zgovorni: »Družba Generali pod udarom Nemcev!«,  »Intesa Sanpaolo načrtuje prevzem zavarovalniške družbe Generali«; »Pomanjkanje sposobnega menedžmenta usoden za naše zavarovalniške družbe« ipd.
Družba Generali je nastala leta 1831 v Trstu, kjer trenutno še vedno ohranja svoj sedež. Sčasoma se je razvila v korporacijo, ki prek razvejane poslovne mreže posluje v številnih državah sveta. Na tem mestu velja omeniti dejstvo, da je zavarovanje eden izmed ključnih elementov sodobne finančne ureditve gospodarstva in družbe, saj nudi jamstva v primeru nepredvidenih dogodkov, ki imajo pomembne in nezaželene ekonomske učinke. Ravno zaradi tega zavarovanje večkrat enačimo z gospodarsko varnostjo.
Da gre v primeru skupine Generali za pravo multinacionalko, izhaja na primer že iz lastniške kompozicije družbe, ki jo lahko ločimo po državah: čeprav je večji delež lastništva v tem trenutku v rokah italijanskih delničarjev (60%), je dober del lastništva (40%) v lasti tujih vlagateljev, predvsem francoskih, britanskih, ameriških, nemških in kitajskih.
Za odkup Generalija se potegujeta predvsem Mediobanca in skupina Intesa Sanpaolo. Že v prejšnjih letih je tržaška zavarovalniška družba delovala pod delnim nadzorom investicijske banke Mediobanca, ki je danes lastnik 13-odstotnega deleža kapitala družbe. Nekateri finančni analitiki sicer menijo, da so v ozadju tega dvoboja nekatere tuje zavarovalnice, ki bi želele dodatno razširiti svoj poslovni network na Italijo. Mediobanca je naklonjena Francozom, ki so med njenimi pomembnejšimi delničarji; vezana je namreč na francosko družbo Axa, poleg tega ima tudi francoski finančni mogotec Vincent Bolloré 9-odstotni delež njenega lastništva.
Po drugi strani pa naj bi Intesa Sanpaolo odkup zavarovalniške družbe Generali načrtovala v sozvočju z nemško zavarovalnico Allianz. Cilj Intese je prek spojitve z Generalijem ustvariti največjo družbo za upravljanje asset managementa, številnih oblik zavarovanja in zasebnega bančništva. S to potezo naj bi skupina Intesa skušala zaustaviti prodor Francozov na italijanski trg. Očitno pa brez podpore nemških partnerjev ne gre: nekateri celo namigujejo, da je v ozadju te operacije načrt nemške zavarovalnice Allianz, da bi z odkupom italijanskega konkurenta Generalija postala največja zavarovalnica v Evropi.
Kaj pa menijo strokovnjaki s področja financ? Analitiki opozarjajo na tveganja, ki izhajajo iz morebitnega prevzema tako obsežne skupine, kakršna je družba Generali. Bonitetna agencija Moodys je 27. januarja podala negativno mnenje o morebitni spojitvi med Inteso in Generalijem. Čeprav bi Intesa s prevzemom dodatno utrdila svoj položaj na italijanskem finančnem trgu, bi bila celotna operacija s finančnega vidika rizična. Med drugim ni dovolj jasno, od kod bi Intesa črpala sredstva, ki so potrebna za izvršitev tako zahtevnega manevra, ki ima ne le državne, temveč tudi mednarodne razsežnosti. Nad možnostjo prevzema Generalija zato bdijo tako mednarodni kot evropski regulatorji. Spojitev obeh skupin bi namreč predstavljala tveganje za prosto konkurenco (v Italiji velja meja 30% tržnega deleža).
Eno od vprašanj, ki je še vedno brez pravega odgovora, zadeva razloge, ki so privedli do tega, da Generali sedaj tvega spojitev z drugimi komercialnimi bankami oziroma finančnimi posredniki. Kako je sploh do tega prišlo? Ekonomisti ponujajo različne interpretacije. Luigi Zingales z Univerze v Chicagu je v komentarju, ki ga je pred dnevi objavil pomemben italijanski časnik, ugotavljal, da gre glavni razlog za precej povprečni performance, ki ga je tržaška zavarovalniška družba zabeležila v zadnjih obdobjih, iskati predvsem v odhodu nekaterih sposobnih menedžerjev, ki so odšli v tujino h konkurenčnim družbam. Zingales očita tržaški zavarovalniški družbi, da je s tega vidika nekoliko provincialna, kar se potem kaže v poslovnih rezultatih, ki bi lahko bili precej boljši, družba pa bi bila varnejša pred prevzemi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava