Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Burjin tek navkreber in navzdol

6. nov. 2017 | 16:05
Dark Theme

Hitro spreminjanje terena, strmi prehodi, spusti po meliščih, ki spominjajo na na visokogorje, in dih jemajoči razgledi. To so glavne značilnosti gorskega teka La Corsa Della Bora (Burjin tek), ki bo 6. januarja prihodnje leto doživel tretjo izdajo. Izkušeni gorski tekači bodo tekli na treh različno dolgih trasah: na 21-, 57-, in 167-kilometrski progi. Novost letošnje prireditve, ki jo prireja združenje ASD SentieroUno, pa bo 8-kilometrska trasa, ki bo namenjena širšim množicam, udeležijo se je lahko tudi mladostniki od 14. leta dalje.
Podrobnosti tekaške prireditve so predstavili na množično obiskani novinarski konferenci v Mestni hiši, kjer so povedali, da je zanimanje za tekaški dogodek izredno veliko, saj so nekatere kategorije že skoraj »razprodane«. Za najbolj ekstremno obliko teka se zanimajo tekači iz sosednjih držav, pa tudi iz daljne Brazilije. Predsednik združenja ASD SentieroUno in glavni pobudnik dogodka Tommaso de Mottoni je veliko zanimanje za gorski tek pripisal dejstvu, da lahko na Tržaškem tekači izkusijo prav posebne podnebne razmere in edinstveni teren, ki jih je mogoče najti samo v Trstu. »Pokrajina tik nad morjem je mestoma alpska, kar je mogoče videti samo pri nas. Podoben teren v drugih krajih je v tem letnem času zasnežen in kot tak neprimeren za tek,« je dejal organizator, ki je spomnil tudi to, da je njihova prireditev samosvoja in edinstvena tudi zato, ker spodbuja skrb za okolje, obenem pa skrbi za turistično promocijo.
Burjin tek se bo dotaknil dolinske, zgoniške, repentabrske in devinsko-nabrežinske občine, tekači pa bodo tekli tudi po slovenskih gorskih potek, ki se nahajajo v občinah Hrpelje-Kozina in Koper.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava