Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Gut-Behrami peti superveleslalomski globus, Brignone druga v seštevku

Današnjo preizkušnjo v Saalbach-Hinterglemmu je osvojila Čehinja Ester Ledecka, deskarka, ki je vrhunska tudi na smučkah

22. mar. 2024 | 11:21
Dark Theme

Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka posebnega seštevka superveleslaloma v sezoni svetovnega pokala 2023/24 v Saalbach-Hinterglemmu. Osvojila je še peti mali kristalni globus v končnem seštevku discipline, tretjega zapovrstjo, čeprav danes ni blestela.

Finalno etapno zmago« je slavila Čehinja Ester Ledecka, deskarka, ki je vrhunska tudi na smučkah. To je bila prva zmaga v sezoni za olimpijsko šampionko v disciplini, četrta karierna, prva po poškodbi. Drugo mesto je pripadlo Italijanki Federici Brignone (+0,28), le dve stotinki sekunde počasnejša za tretje mesto je bila Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie.

Dvaintridesetletna Gut-Behrami, za katero je sijajna sezona, na zadnjem superveleslalomu ni končala na stopničkah. Bila je sedma, kar pa je še vedno zadoščalo za zmago v seštevku discipline.

Gut-Behrami je do finala zbrala 540 točk v superveleslalomu, na finalu pa še 36 točk za končni izplen 576 točk. Teoretično je imela možnosti za zmago v seštevku tudi Avstrijka Cornelia Hütter z zaostankom 69 točk. A pred švicarsko šampionko v vrhunski formi ni imela možnosti. Hütter se je sicer uvrstila pred švicarsko tekmico. Tekmo pred domačimi navijači je končala kot peta. Možnosti, a zgolj na papirju, je imela tudi tretjeuvrščena Brignone, njen zaostanek 74 točk pa je bil tudi prevelik, da bi lahko na finalu nadoknadila razliko. Je pa Italijanka dobila dvoboj s Hütter za drugo mesto v seštevku. Od globusa jo je ločilo 30 točk.

Gut-Behrami je osvojila svoj še tretji globus v tej sezoni, zagotovila si je že veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku in veleslalomski kristal. V najboljšem izhodišču je tudi za zmago v smukaškem seštevku, ko bo v soboto na sporedu zadnji smuk in s tem tudi zadnja ženska tekma v sezoni svetovnega pokala.

Gut-Behrami v tej sezoni ni krojila vrha le v slalomu, v katerem ne tekmuje. Slalomski globus je pripadel Američanki Mikaeli Shiffin, ki je v Saalbachu nastopila le na zadnjem slalomu sezone in zmagala.

Slovenci so v iztekajoči se sezoni izgubili stik z najboljšimi v tej disciplini in niso bili del petindvajseteric, ki sta si zagotovili nastop na finalu sezone v tej disciplini.

Najboljša Slovenka Ilka Štuhec je za eno mesto zgrešila še en nastop, sezono je končala na 26. mestu v seštevku. Štuhec bo na startu sobotnega smuka kot 13. smukačica sezone.

Po ženskah se bodo v superveleslalomu merili še moški. Najboljše izhodišče za superveleslalomski globus si je zagotovil rojak Gut-Behrami Marco Odermatt. Slovenec Miha Hrobat bo tekmoval zgolj v nedeljo na smukaški preizkušnji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava