Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Kmečka hiša posebne družine

21. maj. 2014 | 18:51
Dark Theme

V daljavi avtomobilske luči režejo temno noč. V avtih se peljejo lovci pripravljeni na jago.
Tudi v hiši se nekdo zbudi, prižge luč in prebudi ostale.
Tako sredi vroče poletne noči se gledalec znajde v veliki kmečki hiši dokaj posebne družine. Oče Wolfgang, Nemec se nekje na meji med Toskano, Laziom in Umbrijo, bavi s čebelarstvom. Pri zahtevni dejavnosti mu vestno pomagajo hčerke Gelsomina, Marinella, Cocò in Caterina: celotno družinsko življenje pa ureja neutrudljiva mama Angelica.
Njihov vsakdan poteka na starem kmečkem posestvu, kjer življenjski ritem narekujejo letni časi, domače delo pa vremenske razmere. Poleg dejavnosti na polju, goji samosvoja družina tudi nekatere živali. Oče Wolfgang ljubi tako, pristno življenje in to ljubezen hoče za vsako ceno posredovati tudi ostalim, pa čeprav se hčerke v letih doraščanja vedno bolj zavedajo, da jih vsa ta pristnost oddaljuje od sovrstnikov. Dvanajstletna Gelsomina postane kmalu nemočna jetnica življenjskih sanj njenih staršev, ki hočejo s svojevrstno komuno in življenjem v stiku z naravo obvarovati otroke pred nevarnostimi zunanjega sveta.
Kot se za pravo pravljico spodobi, je eno od vlog režiserka Alice Rohrwachter zaupala tudi vili Milly Cateni, v belo z bleščicami oblečeni Monici Bellucci. Krajevna skupnost povabi prav nji, da vodi večer na katerem bodo nagradili pridelovalca, ki na najboljši način promovira teritorij.
Mala zgodba velikih ljudi predstavlja letos edini italijanski film, ki se v Cannesu poteguje za zlato palmo.
Režiserka Alice Rohrwachter je v poetičnem delu v katerem igra tudi njena starejša sestra Alba, posnela zelo osebno pripoved, ki pravi, da ni avtobiografska, pa čeprav nam na filmskem platnu prikazuje številne elemente prav njenega življenja. (Iga)

Le meraviglie
Italija 2014
Režija: Alice Rohrwacher
Igrajo: Alba Rohrwacher, Sam Loueick, Monica Bellucci, Alexandra Lungu, Sabine Timoteo in Agnese Graziani
Ocena: ★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava