Ponedeljek, 01 april 2024
Iskanje

Magični Radio Moscow

26. jun. 2014 | 19:08
Dark Theme

Pred dvema tednoma smo postavili pod drobnogled novo ploščo ameriške psihedelične rok zasedbe Dead Meadow, danes pa sta na vrsti podobna skupina Radio Moscow in njen album Magical Dirt.
Radio Moscow je izrazito psihedeličen, predvsem pa bluz bend, med najboljšimi na sodobni sceni in verjetno »za las« boljši od skupine Dead Meadow. Zasedbo je leta 2003 ustanovil pevec in glasbenik Parker Griggs. Tri leta kasneje je Griggs, po nekem koncertu skupine Black Keys, izročil demo ploščo liderju benda Danu Auerbachu, ta pa mu je nekaj mesecev kasneje ponudil pomoč pri snemanju. Griggs je tako leta 2007 s pomočjo Auerbachove neodvisne založbe Alive Naturalsound Records izdal svoj prvenec Radio Moscow.
Radio Moscow je bend, katerega člani še vedno živijo v glasbenem svetu izpred štirideset in več let. Mislim namreč na obdobje, ko so kraljevale skupine Grateful Dead, Cream, Quicksilver Messenger Service, Traffic, Blue Cheer, Led Zeppelin in seveda legendarna kitara Jimija Hendrixa. Glavna nit Griggsovega sounda je bluz glasba, okoli nje se plete še psihedelični rok, končni rezultat pa je prava glasbena eksplozija! Tej smo priča že v prvem komadu So Alone nove plošče Magical Dirt. V njem zaznamo Hendrixov vpliv in pa dobre Griggsove vokalne sposobnosti. Še bolj rokerska in hitrejša je naslednja Rancho Tehama Airport.
V albumu Magical Dirt lahko prisluhnemo tudi novima članoma benda, to sta Anthony Meier in bobnar Paul Marrone, ki sta lani zamenjala Billyja Elsswortha in Lonnieja Blantona. A vrnimo se k plošči: Sweet Lil Thing je krasna, akustična bluz skladba, s komadom These Days pa je spet na vrsti psihedelični rok. Omembe vredna je tudi pesem Bridges, ki se nekje na polovici spremeni v zapeljiv miks akustičnih kitar. Na koncu je Griggs poskrbel še za nadpovprečno, na pol akustično bluz balado Stinging. Kapo dol novim, psihedeličnim bluz rokerjem tretjega tisočletja!

Magical Dirt
Radio Moscow
Psihedelični bluz
Alive Naturalsound Records, 2014
Ocena: ★★★★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava