Ponedeljek, 01 april 2024
Iskanje

Furlanič in Švab: Nekomu je prekipelo

6. apr. 2016 | 17:56
Dark Theme

»Razumem osebo, ki se je odločila, da sama poskrbi za postavitev slovenskih zastav na nekatera pročelja slovenskih šol.« Tako je v sporočilu za javnost v zvezi z »desantom« neznancev, ki so na pročelja nekaterih kraških šol izobesili slovenske zastave, zapisal Iztok Furlanič, občinski svetnik Zveze levice in županski kandidat Združene levice na prihodnjih občinskih volitvah. Furlanič opozarja, da si skupaj s kolegom Igorjem Švabom (Slovenska skupnost-Demokratska stranka) že več kot poldrugo leto prizadevata za postavitev tretjega nosilca na pročelja slovenskih šol, žal pa zadeva prekomerno zavlačuje, »tako da je očitno komu prekipelo in je odločil, da si sam sodi,« piše Furlanič, ki upa, »da bo dogodek “predramil” koga v pristojnem občinskem uradu ter da bodo kmalu po proseški stekla dela še na ostalih šolah.« Kandidat Združene levice pa obsoja dejstvo, da so zastave sneli in zasegli karabinjerji, saj zakon predvideva možnost izobešanja slovenske zastave, občinska uprava pa s svojim odlašanjem preprečuje spoštovanje zakonov.
Igor Švab pa nas je spomnil, da je bil med lansko razpravo o proračunu Občine Trst med drugim sprejet njegov in Furlaničev popravek, da se postavijo nosilci za slovenske zastave, čemur je občinska uprava namenila 15.000 evrov. Nosilce so decembra lani postavili na Proseku, takrat pa se je uprava obvezala, da se postavljanje nadaljuje, zdaj pa se je spet ustavilo. »Zakaj, se ne ve,« pravi Švab, ki je ravno danes (6. aprila) govoril s koordinatorjem vzdrževalnih in izrednih posegov na šolskih poslopjih Sergiom Ashikujem in dobil zagotovilo, da bodo nosilce postavili do konca meseca aprila.
Glede nedavnega »desanta« tudi Švab razume, da je nekomu prekipelo, čeprav bi se bilo treba kdajpakdaj posvetovati tudi z občinskimi svetniki, ki so za to delali in si prizadevali več let. Svetnik SSk pa obžaluje, da Občina ni še postavila nosilcev kljub vsem obvezam popravka ter posegom Švaba in Furlaniča.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava