Torek, 23 april 2024
Iskanje

Siva ekonomija ostaja pojav velikih razsežnosti

22. jun. 2018 | 17:20
Dark Theme

Današnji dan je bil za deželno poveljstvo finančne straže, ki ima sedež v Trstu, prazničen, saj je obeležilo 244. obletnico nastanka finančne straže (ustanovljena je bila leta 1774). Program proslave je v družbi predstavnikov lokalne in deželne uprave potekal na dvorišču kasarne Campo Marzio v Ul. Fiamme Gialle, ob tej priložnosti pa je deželni poveljnik general Giuseppe Bottillo predstavil letno deželno poročilo o delu finančne straže in podelil priznanja zaslužnim pripadnikom enote, ki sodi neposredno pod finančno ministrstvo, organizirana pa je kot vojaška struktura.
»Letna poročila o delu ustanov niso le posledica potrebe po transparentnem prikazu opravljenih nalog temveč tudi priložnost, da ustanove širši strokovni in širši javnosti podrobneje predstavijo pestrost svojega delovnega področja, situacije in izzive, s katerim so se v preteklem letu srečevale, pa tudi uspehe, ki so jih dosegle,« je na proslavi povedal deželni poveljnik general Bottillo. Podatki, s katerimi je postregel, so se nanašali na obdobje od 1. januarja 2017 do 31. maja letos.
Na področju boja proti davčnim utajam in sivi ekonomiji so bili finančni stražniki zelo učinkoviti, saj so v dotičnem obdobju opravili 1571 kontrol in odkrili za več kot sto milijonov evrov utaj davka na dodano vrednost. Zaradi kršenja davčne zakonodaje so prijavili 407 oseb. Siva ekonomija, kot je včeraj poudaril general Bottillo, ostaja pojav velikih razsežnosti. Finančni stražniki so se omejili zlasti na dve obliki sive ekonomije: na davčne utaje in delo na črno. Finančna straža je odkrila 432 davčnih utajevalcev oz. subjektov, ki ji davčna uprava ni poznala, in 1104 delavcev na črno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava