Torek, 23 april 2024
Iskanje

Nevihte prolog v prijeten poletni teden

27. jun. 2016 | 11:20
Dark Theme

Tudi to je poletje, čas ekstremov. Kaže pa, da se ekstremizacija vremenskih pojavov zadnja leta pospešuje. V ta proces lahko uokvirimo tudi včerajšnje močne nevihte s točo, ki so v kar precejšnjem obsegu zajele naše kraje. Pred poslabšanjem se je do sobote nad nami z vso svojo močjo zadrževal subtropski anticiklon, ki je prinesel sončno vreme in zelo visoke temperature. Sončno žarčenje je v tem obdobju najmočnejše v letu, zato so se občutno segrela tudi do pred nedavnim še razmeroma hladna zemeljska tla.  Od severozahoda se je v soboto naglo približala hladna vremenska fronta, ki je s svojim zadnjim delom, sicer le za krajši čas, zajela tudi naše kraje. Proti nam je zlasti v višinah začel naglo pronicati hladnejši zrak. Prišlo je do velikih temperaturnih razlik med dogajanjem v višjih slojih in v prizemlju, ki so močno destabilizirale ozračje. Vroč prizemni zrak se je pospešeno dvigoval v višje sloje. Vzgorni tokovi so bili izraziti. V višjih delih nevihtnih kumulonimbusov so se okrog kristalčkov ledu zaradi močnih vzgornih tokov zbirale vodne kapljice iz spodnjih delov oblaka, ki so nato zaledenele, proces pa se je nadaljeval, dokler so vzgorna gibanja uspela zadržati vse težja zrna v oblaku. Nato se je pojavila toča. Hipoma je temperatura, sicer le prehodno, padla za 8 stopinj Celzija.
Vse pogostejši ekstremni pojavi so prav gotovo posledica višjih temperatur in torej večje razpoložljive energije v ozračju. Pomeni, da je celoten vodni krog pospešen. Zelo poenostavljeno: voda hitreje hlapi, oblaki se hitreje debelijo, pojavi pa so nenadnejši in izrazitejši. To seveda ne velja vedno in povsod, gre za povsem splošno ugotavljanje,  toda vse kaže, da stvari gredo v to smer. Klimatologi ugotavljajo, da nevihte pri nas postajajo vse podobnejše tropskim. Gre mnogokrat za kratkotrajnejše pojave, med katerimi pa je jakost padavin zelo izrazita.
Kakorkoli, subtropski anticiklon bo zadobil še en udarec v prihodnjih urah, ko bo hladnejši zrak, povezan s severnoatlantsko višinsko dolino, nekoliko občutneje pronical proti nam.  Na zavetrni strani Alp je nastalo plitvo ciklonsko območje. V alpskem in predalpskem svetu se že pojavljajo padavine z nevihtami, ki se bodo čez dan razširile tudi nad ostale predele. V poznih popoldanskih urah ali proti večeru bo prehodno zapihala burja. Ozračje pa se bo še nekoliko ohladilo.
Dogajanje, ki je bilo v zadnjih dneh občasno in mestoma živahno ter turbulentno, je prolog v prijeten poletni teden. Zračni tlak se bo od jutrišnjega dne spet okrepil, anticiklon bo ponovno na svojem mestu, toda v primerjavi z minulim dogajanjem manj vsiljivo.  Prinesel nam bo povečini sončno vreme in prijetne poletne temperature, ki bodo večji del tedna do največ 30 stopinj Celzija, sprva pa še nekoliko nižje. Nocojšnja noč bo v primerjavi s preteklimi dokaj sveža in torej zelo primerna za prezračevanje hišnih prostorov.
Danes bo v prihodnjih urah več spremenljivosti in se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. Zvečer se bo osvežilo, zapihala bo šibka do zmerna burja.
Jutri in v sredo bo povečini sončno in prijetno toplo.
Podobno vreme bo tudi v četrtek, ko pa se bo nestanovitnost postopno povečala in bodo zlasti v popoldanskih in večernih urah možne krajevne plohe in nevihte, ki se bodo ponekod lahko zavlekle v noč na petek. V petek kaže na ponovno postopno izboljšanje s šibko burjico.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava