Torek, 23 april 2024
Iskanje

Iz rebalansa tudi za Slovence

27. jul. 2016 | 17:53
Dark Theme

Razprava o rebalansu proračuna naj bi se v deželnem svetu končala v četrtek, deželni odbornik za kulturo in šport Gianni Torrenti pa je že postregel z informacijami, ki so razveseljive tako za upravitelje nekaterih kulturnih hramov in športnih objektov kot tudi za slovensko manjšino. V dnevniku smo poročali, da je za leto 2016 na voljo dodatnih 337 milijonov evrov, ki jih bo Dežela namenila različnim resorjem. Zdaj je tudi jasno, da bo šest milijonov evrov šlo za kulturo in šport, dodeljeni denar pa bodo prejemniki morali investirati v obnovitvena ali vzdrževalna dela.
Z rebalansom proračuna bo zadihala tudi slovenska manjšina, ki bo preko Dežele prejela skoraj 1,5 milijona evrov neizkoriščenih državnih sredstev iz zaščitnega zakona. Kot je na novinarski konferenci dejal deželni odbornik, so slovenskim projektom v goratih območjih, ki so se nabrali v Benečiji v zadnjih treh letih (1,1 milijona), namenili 1,4 milijona evrov, ta denar pa si bodo organizacije razdelile na podlagi razpisov, ki jih bodo objavili v naslednjih mesecih. To vsoto bodo razdelili nekako tako: kmetijska in gozdna podjetja bodo prejela 340 tisoč evrov, za ovrednotenje avtohtonih proizvodov bo šlo 200 tisoč evrov, enaka vsota bo namenjena tudi vzdrževalnim delom v lokalnih produktivnih podjetjih, za okrepitev turistične in kulturne ponudbe bodo namenili 339 tisoč evrov, prevozu dijakov 63.500 tisoč evrov, 210 tisoč evrov bo na voljo imela šola v Špetru, 65 tisoč evrov pa Muzej rezijanskih ljudi.
Dober scenarij se obeta tudi gledališkim hišam. Slovensko stalno gledališče bo prejelo 40 tisoč evrov. Posebno poglavje v tem rebalansu imajo tudi kinematografi. Dežela ni pozabila na knjižnice. Njim bo skupno namenila skoraj 600 tisoč evrov, med prejemniki deželnega prispevka bo tudi Narodna in univerzitetna knjižnica Trst (šest tisoč evrov).
Rebalans predvideva tudi sredstva za vzdrževalna dela na raznih športnih objektih; za obnovitvena dela, ki so se začela leta 2015, je predvidenih dodatnih 860 tisoč evrov. Dežela bo s sredstvi v vrednosti dveh milijonov evrov financirala tudi preureditev štirih atletskih stez.
Iz rebalansa proračuna bo slovenski manjšini šlo še 1,4 milijona evrov: 450 tisoč Primorskemu dnevniku, 35 tisoč Skladu Mitja Čuk, 300 tisoč bo Dežela namenila za redno vzdrževanje športnih in kulturnih objektov, 615 tisoč pa namenskemu društvu Projekt. Za vse omenjene »slovenske« postavke sta se zelo prizadevala oba deželna svetnika, Stefano Ukmar in Igor Gabrovec.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava